Közélet

Radar alatti uniós pénzosztás: minden negyedik forintot maguknak adtak a bírálók

Katus Norbert Facebook oldala
Katus Norbert Facebook oldala
Bennfentes információk nélkül alig marad esélye azoknak a vállalkozóknak és szervezeteknek, akik és amelyek támogatáshoz próbálnak jutni annál az uniós pénzosztó egyesületnél, amelyik a Zanzibáron üdülő elnökéről híresült el. A Hajt-A Csapat Egyesület néhány éve még egy-másfél hónapos határidőket adott a pályázóknak arra, hogy összeszedjék és benyújtsák a szükséges dokumentumokat, újabban azonban olyan drasztikusan lecsökkentették a pályázati időt, hogy gyakorlatilag lehetetlenné vált a szükséges papírok beszerzése.

A Hajt-A Csapat egyike annak a közel száz szervezetnek, amelyek az Európai Unió és a magyar állam által társfinanszírozott Leader pályázati forrásokat osztják szét országszerte. A Leader az unió legrégebbi pénzosztó programja az országban, tevékenysége mégis alig ismert a közvélemény előtt. Eredeti célja az volt, hogy a legapróbb családi cégekhez, egyéni vállalkozókhoz, civil szervezetekhez és vidéki önkormányzatokhoz közvetlenül juttassa el az uniós pénzeket, jellemzően nem milliárdos tételeket, hanem kisebb összegeket. A maximum néhány tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatásokat arra találták ki, hogy egy-egy projektet el lehessen indítani belőlük, vagy hogy legyen forrás a hiányzó gépek, felszerelések megvásárlására.

A Leader-szervezetek – talán a kisebb összegek miatt – nem sok figyelmet kaptak az elmúlt években az országos sajtóban, a kivételt éppen a Hajt-A Csapat jelentette, miután az egyesület vezetője, Kaszanyi József tavaly tavasszal rossz ütemezéssel tette közzé családi fotóit. Az Indiai-óceánon található Zanzibár szigetén készült képek éppen akkor kerültek ki a Facebook-oldalára, amikor a koronavírus újabb hulláma miatt Orbán Viktor miniszterelnök önmérsékletre és az egzotikus utazások elhalasztására intette a tehetős magyarokat.

A kőműves végzettségű, Mende polgármesteri posztját több mint tíz éve betöltő Kaszanyiról a 24.hu írta meg, hogy ő és családtagjai többször is kaptak támogatást a Hajt-A Csapat egyesülettől, miközben Kaszanyi annak elnöke, és ő vezeti a pályázatokat elbíráló bizottságot is.

Nem ő volt azonban az egyetlen bennfentes kedvezményezett: számításaink alapján majd minden negyedik forint azok közvetlen környezetében landolt, akik döntő pozícióban vannak a pénzek kiosztásánál.

A most záruló ötéves ciklus pályázati kerete nagyjából 920 millió forint volt, összesítésünk szerint a bírálóbizottság tagjaihoz köthető magáncégek, önkormányzatok és civil szervezetek 220 millió forintot meghaladó összeghez jutottak hozzá ebből a forrásból, miközben a szervezethez 26 Pest megyei település tartozik.

A pénz döntő részét az elnök vitte el: Kaszanyi és családtagjai 50,4 milliót nyertek, és hasonló összeget kapott az általa vezetett mendei önkormányzat is. Sikeresen lobbizhatott Katus Norbert, Sülysáp fideszes alpolgármestere is. Az önkormányzat és az Összefogás Sülysápért Egyesület az elmúlt években 55 millió forinthoz jutott hozzá a Leader keretéből. Katus a Facebookon közzétett bejelentése szerint a Hajt-A Csapat nemrég egy újabb pályázatukat is támogatásra alkalmasnak ítélte: a választás előtt játszótér-felújításra kap pénzt a település. A sülysápi politikus a játszótér-felújításról szóló poszt előtt egy Szijjártó Péterrel közös fotót publikált a Facebookon. A kép azon a Megafon-rendezvényen készült, ahol a külügyminiszter a kormányközeli médiafiguráknak tartott eligazítást.

Katuson kívül a bírálóbizottság tagjai között van a nagykátai Fidesz-szervezet elnöke, az úri polgármester és a tápióbicskei Fidesz egyik vezetőségi tagja is. Az újonnan érkezett tag, Monor polgármestere, Darázsi Kálmán is fideszes politikus, Tápiószecső korábbi polgármesterét váltotta, aki egyben a helyi Fidesz-szervezet vezetője volt. Kaszanyi az egyetlen, aki független polgármesterként került be a körbe

Egy jelenleg is folyamatban lévő perben kiderült, hogy a társaság az egyesület forrásaiból olyan kiadványokat is finanszírozott, amelyek a kormányoldalt reklámozták. A szervezet alapszabálya egyébként kifejezetten tiltja pártok és általában a politikai tevékenység anyagi támogatását. A kiadványban mégis Czerván György, a körzet fideszes országgyűlési képviselője, korábbi vidékfejlesztési államtitkár emlegethette a kormányzat sikereit, és mondhatta el, hogy szerinte minden siker forrása az, ha  a helyi szándék találkozik a nagypolitikai akarattal. A Czerván résztulajdonában álló Aranyszarvas Szövetkezet egyébként tagja a Hajt-A Csapat Egyesületnek.

Arról, hogy az egyesület milyen célokra ad uniós pénzeket, a hivatalos helyeken alig lehet adatot találni. A Hajt-A Csapat honlapján az utóbbi években beszüntették még a támogatások nyerteseinek közzétételét is. Van ugyan ott egy oldal a pályázati eredményeknek, csakhogy az onnan letölthető listák tíz-tizenkét éve lezárult programok kedvezményezettjeit sorolják.

Az egyesület működéséről kikértük az Agrárminisztérium véleményét. A tárca azt ajánlotta, hogy a palyazat.gov.hu projektkeresőjén kérjük le a szervezettel kapcsolatos adatokat, mert ott minden operatív program minden felhívása megtalálható. A kormányzati oldalon valóban visszakereshető a nyertesek neve és az elnyert összegek is, azt azonban nem töltötték fel, hogy mire ítélték meg nekik a támogatást.

A Hajt-A Csapat az elmúlt években ráadásul folyamatosan csökkentette a pályázatok leadására biztosított időkeretet. Tavaly nyáron még két hetet adtak a „helyi fejlesztések támogatása” címet viselő pályázaton arra, hogy az érdeklődők összeszedjék a dokumentumokat, novemberben ez az idő négy, decemberben pedig három napra csökkent. A januári megnyitásnál pedig már csak kétnapos volt az időablak.

Az átlagemberek nem is tudnak arról, hogy fű alatt lehet vissza nem térítendő vidékfejlesztési pénzekre pályázni, hiszen a honlapon kívül még térségi szinten sem reklámozzák, hogy megnyílt egy pályázható keret, így szinte kizárólag azok nyújthatják be a pályázatokat, akiknek voltak előzetes információik

– mondta a 24.hu-nak egy, a Pest megyei szervezetet ismerő pályázati szakértő. A szakember szerint 48 óra alatt lehetetlen összeállítani olyan pályázati dokumentációt, amely megfelel a kiírás követelményeinek, a hiánypótlás pedig kizárt.

A Hajt-A Csapat Egyesület kérdésünkre azt írta, hogy az államkincstár pályázati oldalán a felhívásokról, zárásukról és újranyitásukról is megjelentetik a közleményeiket. Rákerestünk, de az utóbbi három pályázatról nem találtunk egyetlen közleményt sem. Az egyesület azt is állította, hogy „a helyi felhívás (azaz pályázati lehetőség) meghirdetése több héttel a pályázati benyújtás tényleges lehetősége előtt megtörténik”. Ennek sem találtuk nyomát.

A korábban említett bírósági eljárásban az is kiderült, hogy a szervezet több belső krízisen is átesett gazdálkodási problémák miatt. A felügyelőbizottság volt elnöke, Petrányi Csaba, Újszilvás polgármestere a tanúmeghallgatása során azt nyilatkozta, hogy a korábbi elnököt, Kovács Ferencet, leváltották: a küldöttgyűlés előtt azért vesztette el a bizalmat, mivel megállapították a felelősségét az egyesület körüli pénzügyi anomáliáknál. Az is itt derült ki, hogy az egyesület kasszájában kimutatott hiány miatt az önkormányzatoktól kértek 50 millió forintot rendkívüli tagdíj gyanánt. Az önkormányzatok egy része azonban nem fogadta kitörő lelkesedéssel, hogy nekik kell támogatniuk a pénzosztó szervezetet. Első körben le is szavazták az egyesület vezetőinek indítványát, ám – forrásunk szerint miután Czerván György a lelkükre beszélt – meggondolták magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik