Belföld

Pecsenyesütőre is kapott pénzt a járvány közepén zanzibári útjával elhíresült polgármester családja

Kaszanyi József mendei polgármester és családtagjai is kaptak támogatást attól az uniós pénzosztó egyesülettől, amelynek az élén a politikus áll. Ő vezeti a pályázatokat elbíráló bizottságot is.

A Pest megyei Mende független polgármestere az idén rossz ütemben vitte üdülni a családját. Kaszanyi József éppen akkor tett közzé óceánparti képeket Afrikából, amikor Orbán Viktor önmérsékletre intette a tehetős magyarokat, azt kérve, halasszák el luxusutazásaikat, mert olyan vírusvariánsokat hozhatnak haza, melyekkel bajba sodorhatnak másokat. A miniszterelnöki figyelmeztetés megszegését bizonyító, a Tanzániához tartozó Zanzibáron készített képeket Hadházy Ákos ellenzéki képviselő tette közzé március végén, amivel egy csapásra országos hírnevet szerzett a polgármesternek.

A kőműves végzettségű Kaszanyi József 2010-ben váltott politikára, azóta vezeti a négyezer lakosú községet. Legutóbb, 2019-ben ellenfél nélkül indult a posztért, és természetesen újraválasztották.

A polgármester az elmúlt időszakban magánvállalkozásai gyarapításában is sikeres volt. Mendén és Gyömrőn három dohánybolt van a nevén, a résztulajdonában álló Szetam Kft.-n keresztül pedig két CBA élelmiszerbolt is érdekeltségébe tartozik. A Szetam Kft. a cég honlapja szerint főként épületfelújítási és -befejező munkákkal foglalkozik. Telephelyének modernizálására 2018-ban közel 60 millió forint állami támogatást kapott a Pest megyei területfejlesztési program keretében a Pénzügyminisztériumtól.

Hadházy szerint a polgármester a családjával együtt legalább 140 millió forint EU-támogatást söpört be különböző jogcímeken. A vidékfejlesztési programból falusi vendégházat és vágóhidat építhettek. Hadházy Ákos a minap arról írt a Facebookon, hogy az apartmanház szobáit a piaci ár sokszorosáért, 80 ezer forintért hirdetik fejenként egy éjszakára az egyik szálláskereső oldalon. Az ellenzéki politikus azt feltételezi, hogy talán szándékosan akarják távol tartani a vendégeket, és valójában más céllal hasznosítják az épületet, amelyet azonban három évig szállásként kell üzemeltetni a támogatás fejében.

A bal szélen Kaszanyi József a vecsési böllérversenyen Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő (a jobb szélen) csapatában:

A 24.hu információja szerint a Kaszanyi család egyik bevételi forrását a LEADER program uniós pénzei jelentették. Ami azért is figyelemreméltó, mert a LEADER-pénzek elosztására a polgármesternek jelentős befolyása van a Tápió menti térségben, tekintve, hogy 2015 óta ő vezeti a Hajt-a Csapat Egyesületet, amely 26 település összefogásával végzi az uniós támogatások koordinálását.

A LEADER az Európai Unió legrégebbi pénzosztó programja Magyarországon. Célja, hogy a nyugati EU-tagországokhoz hasonlóan a helyi társadalom megkérdezésével használják fel a vidék fejlesztésére szánt kisebb összegeket. Ezért olyan szervezetrendszert alakítottak ki, amelyben a helyi politikai és gazdasági szereplőknek, valamint a civil szervezeteknek is helyet adtak. Minden kistérségben létrehoztak egy „helyi akciócsoportot”, ahová tagként egy-egy képviselővel bekerültek az önkormányzatok, a kistérség vállalkozói és a civilek. A forrásokat pályáztatás útján osztják szét.

2008-ban ilyen LEADER-szervezetként alapította meg tizennégy Tápió menti település a Hajt-a Csapat Egyesületet. Mende és néhány további település 2012-ben csatlakozott az alapítókhoz, miután saját szervezetük, a Strázsa-Felső Tápió Nonprofit Kft. becsődölt. Három év múlva pedig Kaszanyi József lett a Hajt-a Csapat elnöke. Azóta nem csupán a szervezetet vezeti, hanem a bírálóbizottságot is, amelynek az a feladata, hogy rangsorolja a 670 millió forintos keretből támogatható helyi vállalkozás-, illetve településfejlesztési, turisztikai és egyéb projekteket.

A bizottságban világos a politikai irányvonal, a tagjai között van Tápiószecső volt fideszes polgármestere, aki egyben a helyi Fidesz-szervezet vezetője, Sülysáp fideszes alpolgármestere, a nagykátai Fidesz-szervezet elnöke, Úri fideszes polgármestere és a tápióbicskei Fidesz egyik vezetőségi tagja. Kaszanyi az egyetlen, aki független polgármesterként került be a körbe. Ennek ellenére az együttműködésre nem lehet panasz, hiszen ő és családtagjai többször is támogatáshoz jutottak.

A 24.hu összesítése szerint Kaszanyi József és testvére, Kaszanyi István, valamint Kaszanyi Vivien, a polgármester lánya összesen 35,5 millió forintot vehetett ki a vállalkozásfejlesztésre szánt 248 millió forintos keretből, vagyis ők hárman megszerezték a 26 településre jutó pénz 15 százalékát.

Megkerestük Kaszanyi Józsefet azzal, korrektnek tartja-e, hogy családjával ekkora arányban részesült a vállalkozásfejlesztési támogatásból, választ azonban nem kaptunk.

Kaszanyiék a legnagyobb összegű LEADER-támogatást egy pecsenyesütő technikai felszerelésének beszerzésére kapták. A pénzből ipari sütőket, pultokat, hűtőket vásároltak, a beszerzést pedig arra az építőipari cégre bízták, amely Mende kivitelezési közbeszerzéseinek rendszeres győztese.

Jó példája a pénzosztásnak a járvány előtti utolsó falunap megszervezése is. A Kaszanyi József által vezetett egyesület 11 millió forintot adott a LEADER-keretből a mendei rendezvényére, amelynek megszervezésével Kaszanyi helyettesét, a Hajt-a Csapat alelnökét, Tóth Istvánt bízták meg. Tóth a nagykátai Fidesz elnöke, Nagykáta tanácsnoka pedig szintén tagja a bírálóbizottságnak.

Információnk szerint a belterjes támogatási ügyek miatt kipattant belső vita vezetett oda, hogy a vezetők kirúgták a Hajt-a Csapat Egyesület egyik pályázati munkatársát. A felmondás miatt jelenleg is folyamatban van egy munkaügyi per a Budapest Környéki Törvényszéken. Litresits András ügyvéd (az MSZP delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban), a kirúgott munkavállaló jogi képviselője elmondta, az eljárás során több furcsa pénzügyi manőverre is fény derült. Például arra, hogy Tóth István egyéni vállalkozóként kétszer kapott tízmillió forint támogatást az egyesület LEADER-vállalkozásfejlesztési keretéből. Litresits szerint az egyesület eközben esetenként olyan szorult helyzetben volt, hogy saját tagjai, magánszemélyek és vállalkozók, valamint az önkormányzatok adtak neki kölcsönt. Hozzátette: éppen az egyik tanú által felmutatott kölcsönszerződés igazolta az ügyfele – az egyesület vezető tisztségviselői által kirúgott alkalmazott – ellen tett feljelentések megalapozatlanságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik