MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Közélet

Népszava: 150 milliárdos vagyont kap a Varga Mihály vezette egyetemi alapítvány

Minden jel szerint tovább építi a párhuzamos államot a Fidesz-kormány, így egy esetleges kormányváltás esetén is stratégiai pozíciókat tudhat majd magának. Legalábbis ez derül ki a Népszava cikkéből, amely szerint a Varga Mihály pénzügyminiszter által vezetett Rudolf Kálmán Alapítvány – az Óbudai Egyetem fenntartója – 150 milliárd forintos vagyonhoz jut.

Még szeptemberben jelentették be, hogy együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és az állami tulajdonban álló Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. A két szerződő félben az a közös, hogy az alapkezelő Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozik, míg az Óbudai Egyetem a Varga Mihály kuratóriumi elnök által felügyelt Rudolf Kálmán Alapítvány alá. A megállapodásról szóló közleményben Varga pénzügyminiszter egyben kuratóriumi elnök többek közt azt fejtette ki, hogy „az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok együttműködése erősíti az egyetem bekapcsolódását a gazdaság mindennapi működésébe”.

Azt ugyanakkor – jegyzi meg a Népszava – elfelejtették közölni, hogy mintegy 150 milliárd forintos vagyon kerülhet az egyetemet fenntartó alapítványhoz, illetve maga a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. is az egyetemet fenntartó alapítványé lehet.

Ez a különböző jogszabálytervezetek mozaikjából derül ki, amelyekre az elmúlt napokban derült fény.

Jelenleg a parlament előtt fekszik az „egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, amelynek egy eldugott pontjából kiderül, hogy a Rudolf Kálmán Alapítvány három darab befektetési jegyet kap az államtól ingyenes vagyonjuttatás keretében. Az csak egy Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter múlt pénteki rendeletéből derül ki, hogy a három befektetési jegy értéke potom 150 milliárd forint. A Gazdaság Fejlesztési Magántőkealap befektetési jegyeiről van szó, amelynek tulajdonosa jelenleg a Pénzügymisztérium és a törvény elfogadása után az egyetemi alapítványhoz kerül.

A parlament előtt fekvő törvény alapján ez a megoldás különösen Varga Mihály szempontjából praktikus, mert ha elveszítené pénzügyminiszteri székét, nem maradna állás nélkül, hisz kuratóriumi elnökként tovább igazítgatja a 150 milliárdos magánbirodalmat és a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-t is, hisz az egyetemi vagyon már nem számít állami vagyonnak.

Az állami vagyon „közérdekű alapítványokba” történő kiszervezéséről többször is írtunk. Ennek lényege, hogy az Orbán-kormány egyetemeket, kastélyokat, termőföldeket és energetikai vállalatokat „közérdekű” alapítványokba helyezi, amelyek vezetőségében a Fideszhez hű személyek ülnek, így egy esetleges kormányváltás után kulcsfontosságú pozíciókat tarthatnak meg.

Kapcsolódó
Schiffer András: Magyarország kiszervezése
Szerzőnk szerint Orbán Viktor a demokratikus kormányzattól elrabolt struktúrákat egyszemélyi irányítás alá helyezi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.