Közélet

A bíróság egyelőre nem engedi a fakivágást a Normafán

Egyelőre nem vágják ki azt a 220 fát a Normafán, amelyek jelenleg egy tervezett parkoló helyén állnak – írta a Facebookon a Védegylet. Az egyesület korábban pert indított a Kormányhivatal határozata ellen, amelyben a hivatal engedélyezte a fák kivágását a Hegyvidéki Önkormányzat által a budapesti Konkoly-Thege úton tervezett parkoló építése érdekében,

a bíróság azonban az ügy jogerős elbírálásáig azonnali jogvédelemként megtiltotta a fák kivágását.

A 24.hu még novemberben értesült arról, hogy 220, többségében magas kőris és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya a XII. kerületi Önkormányzatnak, hogy a Natura 2000-es területen parkolót alakítsanak ki. A fák pótlására nem kötelezték az önkormányzatot.

A parkolót a „Normafa kapuja” nevű fejlesztés keretében alakítják ki, az önkormányzat szerint azért, mert hétvégenként a Normafára látogatók az autóikkal gyakran járdán, természetvédelmi területen parkolnak szabálytalanul. Szerintük az érintett terület nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület, amelynek egy része már most is parkolóként üzemel. Ráadásul az egyesített parkoló megvalósulásával az Eötvös út legfelső, közel 200 méteres gépkocsiforgalomtól elzárt szakaszát szintén visszaadják a látogatóknak, és az új Eötvös utat a Távcső utcával párhuzamosan, az egykori Hotel Olimpia helyén megvalósuló park vonalától a Konkoly-Thege Miklós útig alakítják ki.

A Védegylet friss közleményében azt írja, hogy miután az erre nyitva álló törvényes határidőn belül keresetet nyújtott be az Érdi Járási Hivatal azon határozatának megsemmisítésére, amelyben a Járási Hivatal engedélyezte a fák kivágását, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2020. január 10-én kelt végzésével ugyanakkor azonnali jogvédelemként elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát. Ami közérthetően azt jelenti, hogy a bíróság az ügy elbírálásáig megtiltotta a fák kivágását.

Az egyesület úgy tudja, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat egyeztetéseket kezdett a Fővárosi Önkormányzattal a tervek áttekintésére, esetleges átdolgozására. Hozzátették:

Ezt a folyamatot támogatjuk, a környezet számára optimális kimenetelét mi is elő kívánjuk segíteni. Mivel a kereset benyújtására a törvény 30 napos határidőt állapít meg, és ez a határidő jogvesztő, kénytelenek voltunk beadványunkat a bíróságnak megküldeni. A per indítása semmiképpen nem jelenti az egyeztetési folyamatban való részvételünk visszavonását vagy a folyamattal szembeni kifogásunkat.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.