Közélet

Két munkást agyonütött az áram, a főnökeik nem érzik felelősnek magukat

Kedden folytatódott a Monori Járásbíróságon annak az építésvezetőnek és munkaszervezőnek a pere, akik a vád szerint felelőssé tehetők azért, hogy meghalt egy 23 és egy 26 éves munkás, társuk pedig maradandó sérüléseket szenvedett a monori Nemzetőr utcai általános iskola tatarozásakor.

A három munkás az iskola hőszigetelésén dolgozott, arrébb akarták tenni az alumíniumállványt, amikor az állvány teteje hozzáért a nagyfeszültségű vezetékhez. Mind a két munkás meghalt, a segítségükre siető harmadik társuk pedig olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy amputálni kellett a lábát. Az iskolában nyári szünet volt, de a szemközti földhivatalban többen is látták a borzalmas tragédiát.

A két vádlott egy környékbeli cégnél dolgozott. Az építésvezető, T. János feladata volt megtervezni, vezetni, koordinálni és ellenőrizni az építőipari vállalat tevékenységét, míg a társa dolga volt a dolgozók napi munkájának a megszervezése. De utóbbi feladatai közé tartozott többek közt az is, hogy betartassa a munka-, tűz-és balesetvédelmi előírásokat, valamint hogy leállítsa a munkát, amennyiben súlyos minőségügyi vagy környezetvédelmi szabálytalanságot tapasztal.

A cég 2015. április 24-én kezdte meg a munkát a monori iskolán. A műszaki átadás-átvétel során rögzített hibák kijavításán dolgoztak a munkások, de ez a vállalkozási szerződésben előre nem volt feltüntetve. A munkaszervező ennek ellenére Monorra küldte a munkásokat, hogy rögzítsék a villámhárítók levezetőit a falhoz.

Fotó: A szerző felvétele

A munkakörülményekről azonban nem világosította fel őket, ahogy arról sem, hogy milyen veszélyes közelségben van a kerítés külső oldalán húzódó magasfeszültségű vezeték. T. Jánost és társát halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állították bíróság elé. Nemcsak a vádlottak, de még az ügyvédeik sem járultak hozzá ahhoz, hogy bármilyen fénykép vagy felvétel készüljön róluk.

Az építésvezető és a munkaszervező sem érzi magát felelősnek a történtekért, az egész eljárás alatt tagadták a bűnösségüket.

A másodrendű vádlott és védője a keddi tárgyaláson indítványozta a tanúk újbóli meghallgatását, az egymással és velük való szembesítését, valamint az ügyvezető újbóli meghallgatását, hogy kiderüljön, ki volt a vezető, amikor történt a tragédia.

A munkaszervező ügyvédje írásban nyújtotta be védence vallomását. Bár érdemben nem válaszolt a kérdéseinkre, annyit elmondott, hogy ezúttal sem tett beismerő vallomást ügyfele, aki a tárgyalás után lapunknak azt mondta:

Beszéltem az eset után a hozzátartozókkal és a sérülttel is. A történtek után voltam bent nála a kórházban, de azóta elhidegült a kapcsolatunk.

Szerettük volna megkérdezni tőle, hogy egyáltalán nem érzi-e felelősnek magát a kettős tragédiáért, de ügyvédje nem engedte, hogy válaszoljon és a szemközti utcában lévő parkoló felé terelte ügyfelét.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.