Közélet

60 ezer gyerek nem jut helyben orvosi ellátáshoz

A Hintalovon Alapítvány a harmadik jelentését készítette el a magyarországi gyermekjogi helyzetről, így a 2018-as Családok évéről is, erről beszélt az ATV Start című műsorában Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő.

Hintalovon Alapítvány alapítója szerint kevés adathoz jutottak hozzá, mert több szervezet is elutasította az adatkérésüket. Említette, hogy az EMMI és a KSH adatai jelentősen eltérnek egymástól, és úgy látták, hogy az uniós forrásokból finanszírozott kutatásokból nem hoztak nyilvánosságra adatokat, pedig azok nagyon fontosak lennének a magyar gyerekek helyzetének megismeréséhez.

Gyurkó Szilvia elmondta: vizsgálták a családokat érintő intézkedések hatását, és kiderült, hogy azok az 1,8 millió gyereknek csak egy részét érintik. Például a szegénységben élő gyerekek a juttatások nagy részéből kimaradtak, tette hozzá, viszont az ingyenes étkeztetés, és a bölcsődei ellátás bővítése nekik is nagy segítséget jelent.

Kutatásuk szerint

60 ezer gyerek nem jut hozzá helyben a gyermekorvosi ellátáshoz, továbbá hogy több megyében hiányzik a gyermekpszichiátriai ellátás, de létszámhiány van a védőnői hálózatban, és az oktatás területén is.

A szakértő hozzátette: nagy a pedagógushiány, és nagy probléma van az oktatás minőségével is, közölte a gyermekjogi szakértő.

Gyurkó Szilvia szerint a legmegdöbbentőbb adat a kutatásukból az, hogy a népességarányhoz viszonyítva a 15 – 19 éves lányok között nőtt a legnagyobb arányban a teherbeesések száma.

Anyagi gondok nyomják a magyar fiatalok vállát
Nyilvánosságra hozták a Magyar Ifjúság Kutatást, amiből kiderül, a 15-29 évesek a jobb megélhetés reményében tartanak külföldre, többségük pedig az anyagi nehézségeket tartja a fiatalok fő problémájának.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik