Közélet
Szeged, 2014. május 8.
Kornai János a közgazdaságtan emeritusa (Harvard Egyetem, USA), tiszteletbeli professor emeritus (Budapesti Corvinus Egyetem) beszél a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, a munkásságáról rendezett kurzus záró előadásán 2014. május 8-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kornai János: Szinte leválthatatlan az Orbán-kormány

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2016. 12. 29. 13:16

A világhírű magyar professzor sötét jövőképet fest a kapitalistákkal lepacsizó, a jogállamot szétverő autokráciáról, amit úgy hívnak, Magyarország.
Korábban a témában:

Kitette a HVG a 88 éves Kornai Jánossal, a Harvard és a Corvinus professor emeritusával készített interjú második részét, ami szintén elég borús lett. Kornai az elején közli, tart a magyarországi nacionalizmustól, ami szerinte kéz a kézben jár az autokráciával, azaz tekintélyelvűséggel. Ilyen Donald Trump politikája is.

Kornai szerint autokrácia épül Magyarországon is, Orbán Viktor rendszere azzal kezdődött, hogy kijelentették, évtizedekre a hatalomban akarnak maradni. Elbontották a fékek és ellensúlyok rendszerét, leuralták a médiát, átírták a választójogi törvényt.

Eközben a piaci szabályozást túltolják Magyarországon, de nem hozzá nem értésből, hanem mert sokszor “a haveroknak az érdekeit tartják szem előtt”, vagy épp mindent a kezükben akarnak tartani. Fontos mozgatórugó még a populista ígérgetés.

A gazdaság persze nem fog összeomlani így sem, Kornai szerint ha akadozva is de járnak majd a villamosok, tanítanak majd a tanárok. Az országból nem lehet így túl sok jót kihozni, a szakemberek is elmehetnek, de az összeomlás nem következik be (ahogy a szovjet gazdaság is tetszhalott lett a végére, de nem dőlt be teljesen).

Kornai szerint Orbánék nem hozzák vissza a szocializmust, mert egy ilyen autokrácia jól eléldegél a kapitalizmusból. A nagy cégek is elvannak, nekik jó a stabil kormányzat, ami ha kell, besegít nekik, de közben ők is támaszkodhatnak rá. Felmerül a kérdés, leváltható-e az Orbán-kormány. Kornai nem akar senkit sem elbizonytalanítani, de

Magyarországon a hatalom mindent megtett és a jövőben is meg fog tenni azért, hogy leválthatatlan legyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.