Közélet

Kegyelmet kért a színészeket megrövidítő csaló

Arra hivatkozik, hogy könyvet szeretne írni a csalásokról és a csalók elleni védekezésről.

A több idős színművészt, képzőművészt, tudóst és írót becsapó, csalással vádolt férfi és egyik társa kegyelmi kérvényt adott be – mondta el Csák Zsolt bíró, a Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán. Az elsőrendű vádlott kegyelmét azzal indokolta, hogy könyvet szeretne írni a csalásokról, ezzel segítve a potenciális áldozatokat. Fölvetette a polgári jog szabályainak esetleges megváltoztatását is, ötlete szerint büntetett előéletű szerző nem kaphatna jogdíjat. Az első fokon öt évi börtönre ítélt férfi könyve honoráriumából szeretné kárpótolni a károsultakat.

A vádirat szerint a csaló 2009 tavaszán márciustól-májusig, nyilvános fülkékből nem létező alapítványok, intézmények nevében hol férfi, hol női hangon beszélve, több ismert idős embert hívott fel azzal, hogy életműdíjat vagy más tekintélyes kitüntetést kapnak, ami jelentős pénzjutalommal jár együtt. A Hír24 úgy tudja, 2009 májusában bukott le: a rendőrök figyelték a telefonfülkét, amit többször is használt. A férfit Horváth Sándor színművész házáig követték, akitől épp átvett több mint tízezer dollárt.

A pénz utalásához azt szabta feltételül, hogy a sértetteknek legyen folyószámlájuk, de az azon tartott pénzt vegyék fel, és az otthon fellelhető készpénzzel együtt adják át az általuk küldött motoros futárnak. Azzal hitegette a megkeresetteket, hogy mindezt visszakapják a díjjal járó pénzzel együtt. A bűncselekmények egy részét a vádlott két másik társával együtt követte el az ügyészség szerint.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2011. január 28-án, első fokon az elsőrendű vádlottat hatrendbeli csalásért, és 18 rendbeli csalás kísérletéért hat év börtönre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte. A másodrendű vádlott három, a harmadrendű pedig két évet kapott. Az ügyet másodfokon tárgyalta volna szerdán a Fővárosi Bíróság, de mivel a fővádlott új ügyvédet bízott meg, annak felkészülési időt biztosít a bíróság.

Megkeresték többek között Schubert Évát, Máté Erzsit, Berek Katalin színművésznőt, Bakó Ilona textilművészt, Kereki György költőt, Molnár Géza író-újságírót, Czeizel Endre orvos-genetikust, Bakó Márta színművésznőt, Ádám Györgyné tudóst és Bárdossy György tudóst is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik