Gazdaság

A kormány kihátrál nyugdíjígérete mögül

nyugdíjszámla (nyugdíjszámla, nyugdíjas, internet, )
nyugdíjszámla (nyugdíjszámla, nyugdíjas, internet, )

Nem tartanák be Matolcsy ígéretét. Akárcsak a mesében: lesz is, meg nem is egyéni nyugdíjszámla.

Hétfőn került zárószavazás elé a kormány egészségügyi salátatörvénye, amelyben az egyéni nyugdíjszámlákról is döntenének. Már nem először.

Amikor 2010-ben vissza lehetett lépni az állami nyugdíjrendszerbe, Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter azt ígérte: a magánszámlák egyenlegeit az állami nyugdíjrendszerben egyéni nyugdíjszámlákon írják majd jóvá. Ezt bele is írták a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvénybe. Matolcsy még azt is megígérte, hogy ezek a nyugdíjpénzek örökölhetők lesznek.

2010 decemberében döntést is hoztak róla, hogy 2011. május végéig el kell készíteni az egyéni számlavezetés szabályozását.

Aztán 2011. februárban kitolták egy kicsit az időpontot. Úgy döntöttek, legkésőbb 2012. március végéig kell az egyéni számlás nyugdíjnyilvántartáshoz átadni a meglévő adatokat. Ekkoriban Rogán Antal úgy nyilatkozott: az egyéni számlás rendszerrel lehetővé tennék, hogy az állami nyugdíjrendszerben is figyelembe lehessen venni a befizetéseket a nyugdíj kiszámításánál.

Varga Mihály – még mint miniszterelnökséget vezető államtitkár – pedig két éve azt mondta, 2012-ben vezetik be az egyéni nyugdíjszámlákat. S ezek segítségével követni lehet majd a nyugdíjbefizetéseket, és ki lehet majd számolni, mennyi nyugdíjat kapunk. Az örökölhetőséget is kívánatosnak tartotta.

A 2012. március végi határidő lejárta előtt nem sokkal azonban még azt sem lehetett tudni, melyik szervnek kell megkapnia a visszalépett 3 millió magánnyugdíj-pénztári tag adatait. Aztán az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot jelölték ki erre a feladatra, mint ahogy az egyéni számlák vezetésére is.

Tavaly júliusban is módosították a nyugdíjtörvényt, de a nyugdíjszámítási módokon nem változtattak.

Idén januárban az Emberi Erőforrás Minisztériuma úgy látta: azzal, hogy a magánpénztári tagok visszaléptek az állami rendszerbe, a számlájukon lévő követelésük is megszűnt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap pedig azt mondta az ATV-ben, hogy még nem tudni, hogyan indulnak az egyéni számlák, és nem indokolt már a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása.

Vagyis mi most helyzet? Fapados egyéni számlák jöhetnek – fogalmazta meg a lényeget a hvg.hu. A tervezet szerint az idei évtől tartanák nyilván a befizetett nyugdíjjárulék összegét az egyéni számlákon. De a módosítás arról nem rendelkezik, hogy a nyugdíjszámítás változna, vagyis hogy figyelembe kellene venni az egyéni számlákon lévő összegeket.

Persze talán jobb is így. Mert szakértők szerint az egyéni számlás svéd rendszernél az induló ellátások akár jelentősen csökkenhetnének is – írja az Azénpénzem.hu.

Arról pedig már szó nincs, hogy a hajdani (az államhoz visszakerült) magánpénztári számlákon lévő pénzeket is jóváírnák az egyéni számlákon. Sőt, a magánnyugdíj-pénztári törvényből is törlik ezt a kitételt.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az Orbán-kormány „két és fél éve hazudozik” a nyugdíjakról, mára már kiderült, hogy végleg rátették a kezüket a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokra – jelentette ki hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Kérdésre válaszolva közölte, azt várják, hogy a „lenyúlt” pénzt egy az egyben vezessék át az egyéni számlákra.

Bajnai Gordon a parlament elé beterjesztett javaslatra utalva úgy fogalmazott: a kormány szűk három éve azt ígérte, hogy az egyéni nyugdíjszámlákon megjelenik, hogy kinek mennyi magánnyugdíj-pénztári vagyona volt. „A szavahihetőség hiánya mára ténnyé vált” – tette hozzá.

Szerinte a kormány 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyont vett el, ami „egy évig befedte azt a költségvetési hiányt, amit jelentős részben a kormány maga okozott”. A kormány a vagyon felét nem adósságcsökkentésre, hanem a hiány finanszírozására fordította – tette hozzá.

Becslések szerint egyébként azok, akik 2013 után mennek nyugdíjba, körülbelül az átlagjövedelmük 60 százalékát kaphatják majd, ugyanakkor az emberek többsége a jövedelmének 90 százalékát szeretné legalább megkapni nyugdíjként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik