Pénzügy

Később kezdjünk, de egyre több időt töltünk nyugdíjban

Ahogy nő a várható élettartam, egyre valószínűbb, hogy aki eléri a nyugdíjkorhatárt, az több mint 15 évet nyugdíjban tölt majd. Azt, hogy mennyit is érdemes féretennünk ezekre az évekre többé-kevésbé mi magunk is kiszámolhatjuk.

65 éves korunktól, tehát a nyugdíjkorhatár elérésétől a férfiak még körülbelül 14, a nők pedig 18 évet élhetnek. A várható élettartam tehát fokozatos emelkedik, ami valószínűleg a jobb életkörülményeknek, a színvonalasabb egészségügyi ellátásnak köszönhető.

Tíz éve 30 ezerrel kevesebb 65 évesnél idősebb ember élt Magyarországon, mint most. Bár a születéskor várható élettartam még mindig csak körülbelül 71 év, aki eléri a 65 évet, jó eséllyel számíthat arra, hogy nemcsak hat, de akár több, mint 15 évet is nyugdíjban fog tölteni.

Becslések szerint azok, akik 2013 után mennek nyugdíjba, körülbelül az átlagjövedelmük 60 százalékát kaphatják majd, ugyanakkor az emberek többsége a jövedelmének 90 százalékát szeretné legalább megkapni nyugdíjként.


Fotó: Northfoto

Az nem is kérdés, hogy ezért takarékoskodni kell, de vajon havonta mennyit tegyen félre egy 25, egy 45 vagy egy 55 éves?.

Ha a jelenlegi jövedelmünk x százalékát szeretnénk többletnyugdíjként megkapni, akkor egy egyszerű számítási modell szerint a 65 éves korunkban várható élettartamot kell elosztanunk a 65 év (vagyis amikor nyugdíjba megyünk és befejezzük a takarékoskodást) és a jelenlegi életkorunk különbségével. A kapott összeg az a százalék, amit a jövedelmünkből félre kell tennünk egy egység többletnyugdíjért.

Tételezzünk, hogy 65 évesen elmegyünk nyugdíjba és legalább 15 évig élünk még. A fizetésünk a jelenlegi átlagos havi nettó keresetet, vagyis  147 ezer forint , és ez mindössze az inflációval nő majd nyugdíjas korunkig.

Ha a nyugdíjunk ennek csak 60 százaléka lenne, akkor mindössze 88 ezer forintot kapnánk. Ha viszont szeretnénk elérni a 90 százalékát vagyis legalább 132 ezer forintot, akkor  25 éves korunktól minden hónapban 16, 45 éves korunktól 33 és 55 éves korunktól már 66 ezer  forintot kellene félretennünk ahhoz, hogy a 15 éves át minden hónapban 44 000 forinttal több jusson a megélhetésre.

Persze ezek a számítások csak durva becslések, hiszen az előtakarékossági arány csak a várható és a tényleges életkortól függ. Nincs benne vagyonnövekedés, vagyis hozam sem, tehát ennyit – illetve ennek az inflációval arányosan növelt részét – kellene félretennünk akkor, ha a pénzt a szalmazsákban tartanánk. Valójában ennél sokkal kedvezőbb lehetőségek is vannak.

Mindenesetre aki nem szeret számolni, annak is egyértelmű, hogy minél korábban kezdjük a takarékoskodást, és minél kedvezőbb feltételekkel válaszjuk meg a formáját, annál kevesebbet kell félretennünk ahhoz, hogy idős korunkban ne kelljen majd szűkölködnünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik