Gazdaság

Az új adók után kisebb lesz a reálbér

A keveset keresők még kevesebbet kapnak.

A kormány öt százalék körüli minimálbér-emelésre készül. Ez ugyan a minimálbérnél biztosítja az idei nettó pozíció megőrzését, de reálértéken buknának a gyermektelenek. A Népszabadság szerint a munkaadói oldalnak még nincs egységes álláspontja.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára azt mondta, egy túlzott béremelés a feketegazdaságot élénkítené, színlelt szerződéseket jelentene, ágazatokat tenne tönkre. Dávid Ferenc ugyanakkor egy nagyon minimális béremelést tud elképzelni.

Az ötszázalékos emelés az MSZOSZ elnöke szerint arra elég, hogy látszólag jövőre se járjon rosszabbul az, aki most is gyalázatosan keres. Pataky Péter azt mondta: az 5 százalékkal csak kiküszöböli az adótörvények negatív hatását, az adójóváírás csökkentését a kormány.

Az MNB által jövőre várt 3 százalékos infláció alapján “valahol 157 ezer forintos havi bruttó bér környékétől” ellensúlyozza az inflációt is, azaz biztosít reálbér-emelkedést jövőre az adótábla ötszázalékos béremelés mellett.

Pataky Péter szerint az új jogszabályokkal a munkavállalók 85 százaléka szenved el reálbércsökkenést jövőre. Ez ugyanakkor túlzásnak tűnik, hiszen már a gyermektelenek reálpozíciója is javul jövőre 157 500 forint fölött.

Az érdekvédő azonban egyelőre a jövedelemskála legaljára koncentrál, amikor azt mondja, hogy a bruttó minimálbért 77 500 forintra kell emelni a veszteségek elkerülése érdekében, és innen megkezdeni a tárgyalásokat.

Az elmúlt egy évben a munkavállalók 40 százaléka nem kapott semmilyen béren kívüli juttatást, az új törvényjavaslat hatására az ő számuk enyhén növekedni fog – mondta Ficza János, a Workania állásportál képviseletében.

A reálkeresetek egyébként – a fogyasztói árak 5,2 százalékos növekedése mellett – idén az első nyolc hónapban 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik