Pénzügy

Már nem luxus a bejárónő

Magyarországon is egyre nő az igény a komplexebb feladatokat ellátó háztartási alkalmazottak iránt. Egyre keresettebbek a bejárónők, akik a főzés mellett a takarítást is elvégzik - olvasható a Figyelő legújabb számában.

Otthoni pihenésre vágyott a nejével együtt Szilágyi Sándor egy kimerítő hét után, s hogy ne kelljen az étkezés körüli teendőkkel se törődniük, megkeresett egy séfek közvetítésével foglalkozó céget, amellyel egy partin hozta össze a sors. A budapesti bróker próbát tett, és elégedetten konstatálta, hogy a mesterszakács 12 ezer plusz áfáért a bevásárlástól a mosogatásig minden konyhai teendőt ellátott a háromfogásos ebéd kapcsán.

Igény azonban van a házi teendők ellátására, így egyre keresettebbek a bejárónők, akik a főzés mellett a takarítást is elvégzik. A századelőn a házvezetőnő a teljes személyzet – a kertész, a sofőr, a takarítónő és a szakács – munkáját felügyelte, ma e megnevezés a háztartás ellátását végző személyt jelöli. „A régi, tradicionális értelmiségi családok mellett a külföldi vagy félig külföldi házaspárok, a hazai üzleti élet képviselői, illetve egy, a vállalkozásából hirtelen meggazdagodott, nem ritkán felsőfokú végzettség nélküli réteg ad megbízást házvezetőnő keresésére” – tapasztalta Jarabin Edina, a háztartási alkalmazottakat fejvadász módszerrel közvetítő Happy Mammy cég ügyvezetője.

Bőven van jelentkező

Noha megbízó és alkalmazott gyakran szájhagyomány útján talál egymásra, a másfél éve alapított vállalkozás beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Eleinte baby-sittert és takarítónőt keresett a legtöbb – elsősorban középosztálybeli – család, az elmúlt fél évben emellett egyre nagyobb igény mutatkozik komplexebb feladatokat is ellátó alkalmazottak – teljes körű házvezetőnői, illetve 8–10 órás dajkai feladatokat ellátó nők – iránt. Ezen megbízások már inkább a tehetősebb hazai vagy külföldi üzletemberi körből származnak. Jelentkező is akad bőven: zömmel nem piacképes diplomával rendelkező tanárok, művelődésszervezők, egészségügyi alkalmazottak, de előfordul nyelveket beszélő, az üzleti életbe belefásult mérnök vagy közgazdász is.

(forrás: Fotolia)

(forrás: Fotolia)

Jóllehet kényszerhelyzetben mindenki ért a házimunkához, a feladatra mégsem alkalmas akárki. Az ideális bejárónő csendes, intelligens. A legtöbb család kiköti, hogy háttérben maradni tudó, kevés szavú jelöltet keres, aki észrevétlenül megcsinál mindent. Bizalmi pozíciókról van szó, így nem ritkán ellenőrzik a referenciákat, sőt, titoktartási szerződést is aláíratnak, s elvárás a tapintat is.

Könnyen lehet, hogy a munka és magánélet közti határok elmosódásával az egykor csak a háztartásra koncentráló alkalmazottak képzettebb része fokozatosan „bekapcsolódik” majd munkaadója üzleti ügyeibe – már amennyiben vállalkozó vagy szabadúszó, azaz saját életét egyedül menedzseli az illető. A hollandiai International Butler Academy kurzusain például komornyikokat, házvezetőnőket és személyi titkárokat egyaránt képeznek.

Státusszimbólum

„Változatosabb háztartási munkakörök elterjedésére a közeljövőben Magyarországon nem sok esélyt látok” – mondja egy londoni luxushotel főkomornyikjaként (butler) Réti Ágnes, aki éppen azért él külföldön, mert itthon hasonló munkát és képzést hiába keresett. Angliában nemcsak az – elsősorban Indiából vagy a Fülöp-szigetekről érkező – háztartási alkalmazottak köre széles, de olyan család is szép számmal akad, amely komornyikot tart. Alkalmazásuk státusszimbólum is egyben. Ők voltaképpen a háztartás karmesterei: a családok számára csak az élet élvezete, esetleg a saját cég vezetése marad.

„Nálunk a komornyiknak télen még az újságokat is meg kellett melegítenie” – meséli egy szolgálólány Édes Annának Kosztolányi regényében. Hasonló luxus ma itthon ritkaságszámba megy. Ám a közvetítő cégek vezetői úgy látják: válság ide, recesszió oda, a társadalmi különbségek növekedése a háztartási alkalmazotti kör bővülésének és elterjedésének kedvez majd.

(Bővebben erről a témáról a Figyelő legújabb számában olvashat.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik