Gazdaság

Meglepően nagyot nőtt a 200-500 milliós ingatlanok iránti kereslet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A megyeszékhelyeken átlagosan negyedével, Budapesten 16 százalékkal növekedett az érdeklődés a topkategóriás ingatlanok iránt. Az érdeklődők egy nagy része az EU-n kívülről érkezhet, egy új jogszabály miatt ők vásárlás esetén vendégbefektetői vízumot kapnak.

Jelentősen nőtt a 200-500 millió forintért meghirdetett lakóingatlanok iránti érdeklődés az országban: januárban az ebbe az árkategóriába tartozó lakóingatlanok iránti kereslet Budapesten 16 százalékkal, a megyeszékhelyeken pedig 25 százalékkal emelkedett egy évvel korábbihoz képest – írja az ingatlan.com sajtóközleménye.

2024-ben az ingatlanpiac megkezdte a felzárkózást a tavalyi gyengébb év után, ráadásul idén jelentősen élénkülhet a külföldi ingatlanbefektetők kereslete a hazai lakóingatlanok iránt egy új szabályozásnak köszönhetően.

Az elemzés szerint egy új szabályozás eredményeként idén jelentősen élénkülhet a 190-200 millió forintnál drágább lakóingatlanok piaca a külföldi befektetőknek köszönhetően: ugyanis az EU-n kívüli országokból érkezők vendégbefektetői vízumot kaphatnak akkor, ha legalább 500 ezer euróért vásárolnak lakóingatlant, vagy minimum 250 ezer euróért vesznek a jegybank által nyilvántartott ingatlanalapok befektetési jegyeiből.

Az EU több országában is működik hasonló szabályozás, a lakásvásárlás 190-200 millió forintos alsó értékhatára a hazai ingatlanpiac felső szegmensét fedi le. Jelenleg több mint 8500 olyan lakóingatlan szerepel a kínálatban, amely megfelel ezeknek a feltételeknek: ezen a piacon így már pár száz tranzakció is jelentős mozgást jelent

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az új szabályozás szerepet játszhatott abban, hogy az idén januárban a 200-500 millióért eladásra szánt lakóingatlanok iránti kereslet országosan 8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kisebb városokban és községekben – ahol viszonylag kevés ilyen ingatlan található – viszont csökkenés következett be ezen a téren. Az árakat tekintve az abszolút topkaterógiát jelentő 500 millió és 5 milliárd forint közötti ingatlanok esetében szintén csökkenés látható.

Honnan jönnek a külföldi vásárlók?

Balogh László az ingatlan.com saját adatait ismertetve elmondta, hogy a legtöbb külföldi lakásvásárló továbbra is az uniós országokból érkezik.

Az EU-n kívüli helyszínek közül pedig tavaly az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Törökországból, Indonéziából és Svájcból érkezett jelentős számú érdeklődés az eladó lakóingatlanokra. A felsorolt államokból országonként legalább kétezer érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on meghirdetett eladó lakóingatlanokra.

A szakértő szerint 2024-ben még tovább nőhet a külföldi érdeklődés az eladó ingatlanokra, hiszen a KSH adatai alapján már 2022-ben is közel ezerrel több lakásvásárló érkezett az országhatáron kívülről, mint a koronavírus-járványt megelőző 2018-as csúcsidőszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik