Gazdaság

Csődközeli helyzetben a napelemesek, kihirdették 12 pontos követelésüket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség az aktuális napelempiacot korlátozó kihívásokkal szemben 12 pontban olyan célkitűzéseket határozott meg, amelyeknél az idei évben változásokat szeretnének elérni.

Szilágyi László alelnök szerint a 12 ponttal olyan kampányt indítanak, ami egyértelműen rámutat azokra az akadályokra, amik jelenleg a napenergia hatékony felhasználásának és a napelemek terjedésének útjában állnak. A szövetség célja, hogy ezek a pontok egyértelműek legyenek mind a napelempiac résztvevőinek, mind a jogalkotóknak és a felhasználóknak egyaránt. A 12 pontot elsősorban kihívásnak gondolják, nem támadásnak szánják. Arra szeretnék vele felhívni az érintett szervezetek, a jogalkotók figyelmét, hogy segítsenek ezen akadályok elhárításában és biztosítsák a napenergia felhasználásnak minél szélesebb lehetőségét.

Mint látható, az első pont a napelempályázatok azonnali kifizetését sürgeti, és pont az új Napenergia Plusz Program előregisztrációjának nyitónapján 2024. január 15-én jelentette meg a szövetség a közösségi oldalán.

Kiss Ernő elnök megjegyezte, még a 2021-es 100 százalékos (RRF) napelemes pályázatok kifizetése sem történt meg, ami nagyon összetett problémát okoz. Egyrészt emiatt több elkezdett napelemes beruházás nem tudott lezárulni, így nagyon sok háztartásban nem tudták befejezni a telepítéseket, mert évek óta húzódnak a kifizetések. Az új pályázatban ugyanazoktól a kivitelezőktől várják, hogy megint saját pénzüket kockáztassák és beláthatatlan időre, kamatmentesen és árfolyamkockázattal hitelezzenek, akik a korábbi pályázatokból sem lettek kifizetve. Ez a szövetség szinte összes kivitelező tagvállalatát hátrányos helyzetbe hozza. Összességében többmilliárd forint kintlévőséget kell kezelniük, ami nagyon sok napelemtelepítőt hozott csődközeli helyzetbe, vagy már csődbe is mentek. Most ezektől a cégektől várják, hogy az új pályázatban újra ők finanszírozzanak, ami hatalmas kockázatvállalás a részükről és bizonytalanságot okoz a befektetőknek – hívta fel a figyelmet a problémára az elnök.

Ahogy ők látják, az MNNSZ 12 pontja egy aktuális és komplex kihíváscsomag, kicsit forradalmi arculattal. Bíznak benne, hogy minden pontban sikerül a jogalkotókkal és az érintett szervezetekkel egyeztetni és előrelépést elérni, hiszen ez nem csak a szövetség tagjainak, hanem mint fogalmaztak, az egész nemzetnek érdeke. A szövetség hangsúlyozza, hogy a felsorolt pontokkal nem támadni szeretnének senkit, hanem gyors megoldást találni a problémákra. A célok deklarálásával tiszta és egyértelmű célok mentén akarnak haladni a megoldás felé.

Az új, 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz programban a családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást nyerhetnek el a zöldenergia termelésére és eltárolása alkalmas modern napelemes rendszerek telepítéséhez. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleménye szerint a program újabb szakaszának megnyitását követő első 24 órában több mint 17 ezer előregisztrációs kérelem érkezett be. Annak ellenére, hogy hétfőn akadozott a rendszer. A keretösszeg alapján mintegy 15 ezer család beruházását támogathatják majd. Az EM azt is írja, hogy az új pályázatban a költségek kétharmadának átvállalásával a háztartások kiadásai legfeljebb 10 év alatt megtérülhetnek.

Hogy kinek, mikor, hogyan éri meg napelemet tárolóval létesíteni, arról is írtunk.

Kapcsolódó
Így éri meg a napelemhez energiatárolót is létesíteni
Szakértőt kérdeztünk, mikor milyen megtérülés várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik