Gazdaság

Népszava: Fontos dolgokat nem mérnek a katasztrófavédelem mobil laborjai az akkuüzemi baleseteknél

MTI / Komka Péter
MTI / Komka Péter

A katasztrófavédelem mobil laborjait küldik ki akkuüzemi balesetekhez, ám azok mérési listáján nincs rajta az akkuiparban használt több veszélyes anyag, sőt, a katasztrófavédelem mobil laborjai nem akkreditált mérőállomások – írja keddi cikkében a Népszava.

A lap felidézi, hogy június elején komoly riadalmat keltett a dél-koreai SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében történt tűzeset. A nagy füsttel járó tűzben egy akkumulátorhulladék-daráló gép gyulladt ki. A helyszínre riasztották a katasztrófavédelmi mobil labort is, amely „az épületen kívül és a telephely közelében végzett mérések során veszélyes gázkoncentrációt nem mutatott ki, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség” – idézi a Népszava a Nógrád megyei katasztrófavédelem akkori közleményét. A lap további olyan baleseteket is felidéz, amelyekben a katasztrófavédelem mobil laborjainak bevetése után nem találtak okot az intézkedésre. Joggal merülhet fel a kérdés: mit mérnek a katasztrófavédelem mobil laborjai, illetve ki tudják-e mutatni, ha valóban kikerül valami az akkumulátorgyártásban használt anyagok közül?

A Népszava kérdésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt válaszolta:

A katasztrófavédelmi mobil laboratórium járművek felszerelését képező, rendelkezésre álló műszerek és mérési eljárások a közvetlen veszély felismerését, a korai figyelmeztetést és riasztást szolgálják, alkalmazásuk célja a veszélyeztetett terület felderítése, határainak kijelölése, a veszélyeztetettség felmérése és a lakosságvédelmi döntések előkészítése.

A hosszabb válaszból a lap szerint kiderül, hogy a katasztrófavédelem mobil laborjai nem akkreditált mérőállomások. Az OKF egységei a Nemzeti Akkreditáló Hatóság hivatalos listáján sem lelhetők fel. Az OKF, az akkugyárakban használt veszélyes anyagokat tartalmazó felsorolással kapcsolatban azt válaszolta a Népszavának: „A katasztrófavédelem feladat- és hatáskörébe a rendellenes kibocsátásokkal okozott veszélyeztetés tartozik, a környezeti monitoring rendszert nem a katasztrófavédelem felügyeli.”

A katasztrófavédelem a Népszava határértékekre vonatkozó kérdésére azt válaszolta: „A veszélyes anyagok rendellenes kikerülése esetén a harmonizált EU szabályok szerinti, az egyes anyagok biztonsági adatlapján szereplő pl. ERPG2 (Emergency Response Planning Guide) érték az irányadó, amely olyan maximális koncentráció, amely egy óra alatt sem okoz maradandó egészségkárosodást.” A lap megjegyzi, hogy a bátonyterenyei robbanás után talált mérgező HLOP-powder például egy hulladékból visszanyert anyag, amely fel van mentve a regisztráció alól.

Kiemelt kép: A drónnal készített felvételen a 21-es főút bátonyterenyei szakasza 2022. június 15-én. MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik