Gazdaság

Bár nem fogyott el a nagycsaládos kedvezmény, mégis versenypiaci ár került a gázszámlára

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Pórul járt olvasónk szerint ez így nem fair.

Nem lett volna szabad versenypiaci árat felszámolniuk

– ezt állítja egyik olvasónk, akinek átalánydíjas gázszerződése van, és három gyereke (ők 10, 14 és 16 évesek), akik után jogosultak a nagycsaládos gázárkedvezményre. A nagycsaládos kedvezmény a 63 645 megajoule rezsicsökkentett mennyiség felett további 22 086 megajoule, szintén rezsicsökkentett áron. Olvasónk ezt úgy értette, hogy a nagycsaládos kedvezmény egyszerűen azt jelenti, hogy a rezsicsökkentett mennyiség az adott fogyasztónál 63 645 megajoule-ról megemelkedik 85 731 megajoule-ra. Vagyis arra számított, hogy a gázévben (2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között) eddig a mennyiségig rezsicsökkentett árra jogosultak, és csak ha ennél több az elszámolt mennyiség, akkor számíthatnak fel nekik versenypiaci árat. A számláján azonban nem ezt látta, ugyanis a gázév alatt elszámolt összesen durván 72 ezer megajoule mennyiségből több mint 4500 megajoule-t versenypiaci áron számoltak el nekik, és ez 73 ezer forintos extra kiadást jelentett számukra. Hogyan történt ez?

Mi olvasható ki a számlákból?

Május végével számolták el ezeket – a május végétől július végéig tartó időszak még a régi elszámolással ment, a nyári időszakra tekintettel egy minimális, az MVM által becsült mennyiséggel. Az éves mennyiség döntő része tehát már az új elszámolásba esett.

Az éves elszámoló számlában a 2022. augusztus 1-jétől 2023. május 31-ig tartó időszakra elszámolt majdnem 60 ezer megajoule mellett nem számoltak nagycsaládos kedvezménnyel, viszont a rezsicsökkentett mennyiség 99,6 százalékát figyelembe vették (becslés alapján). A 2023. június 1-jétől július 31-ig tartó két hónapra kiállított új részszámlákra így alig maradt a rezsicsökkentett mennyiségből, viszont itt már időarányosan figyelembe vették a nagycsaládos kedvezményt. Ám a havi 155 köbméterre csökkentett átalányból még így is kimaradt egy kicsi, amit már versenypiaci áron számoltak el a családnak. Így hiába csökkent 32 köbméterrel az átalányuk az új időszakban, a korábbi 19 ezer forint körüli átalányszámla mellett kaptak egy 81 ezer forintost meg egy 30 ezer forintost is, amikor már nem volt a rezsicsökkentett éves mennyiségből.

Az MVM először a rezsicsökkentett mennyiséget veszi figyelembe

Mint az MVM-től megtudtuk, úgy számolnak (és ez a számlákból is kiolvasható), hogy

  • először mindig a rezsicsökkentett mennyiséget veszik figyelembe,
  • utána (ha még marad a fogyasztásból, akkor) a nagycsaládos kedvezményt,
  • és ha mindkettő elfogyott, akkor jön a versenypiaci ár.

Az olvasónk által küldött számlákból pedig az látszik, hogy az elszámoló és a részszámlák között abban van különbség, hogy

  • az elszámoló számláknál nem időarányosan veszik figyelembe a rezsicsökkentett mennyiséget, hanem elszámolják, amennyi belefér,
  • a részszámlákban azonban időarányosan veszik csak figyelembe a rezsicsökkentett mennyiséget és a nagycsaládos kedvezményt is.

Így fordulhatott elő, hogy bár olvasónknak megmaradt az egész időszakra szóló nagycsaládos kedvezménye, az új részszámlákban mégsem ezt számolták el neki amennyire csak lehetett, hanem versenypiaci árat is. Aztán majd a következő éves elszámoláskor feltehetőleg lesz korrekció, amikor elvileg visszakap valamennyi pénzt a nagycsalád. De ez nem igen vigasztalja most a családfőt, aki továbbra sem érzi jogosnak a versenypiaci árat, ha egyszer bőven volt még családi kedvezményük.

Alma és körte

Nagyon nincs kibékülve olvasónk azzal, hogy a gázéven belül (2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között) kétféleképpen számolnak – a leolvasás időpontjáig az éves elszámolást alkalmazva, utána meg egyenletes részszámlázással. Ami szerinte alma és körte.

Farkas Norbert / 24.hu

Egy érdekes megállapítást is tett. Kiszámolta, hogy

  • a leolvasás időszakának évére (2022. 05. 28–2023. 05. 31.) 1726 köbméter (60 166 megajoule) lett az elszámolt mennyiség, míg
  • a gázévre (2022. 08. 01–2023. 07. 31.) ennél 19 százalékkal többet, 2064 köbmétert (71 964 megajoule) számoltak el eddig neki (részben az elszámoló számlán, részben az új részszámlákon).

Persze erre is lehet mondani, hogy alma és körte, mert nem egészen ugyanaz az időszak. De attól még hasonló időszakokról van szó – ehhez képest majdnem 20 százalékos az eltérés. Ami szintén az eltérő elszámolásból adódik (éves elszámolás, illetve egyenletes részszámlázás).

A rezsicsökkentett mennyiséget (63 645 megajoule) végül is teljesen elszámolták neki. De úgy, hogy kénytelen lett versenypiaci árat is fizetni. Ráadásul a családi kedvezménnyel vastagon mínuszba kerültek, mert

  • a családi kedvezménynél csak szűk 19 százalékot (3759 megajoule-t) érvényesítettek náluk egy év alatt.
  • Pedig ott volt még az a 4575 megajoule, amire úgy már versenypiaci árat számoltak.

Úgy véli, utóbbira szintén érvényesíthették volna a családi kedvezményt, ahelyett, hogy versenypiaci áron számoltak.

A nagycsaládos kedvezmény naptári évre szól

A nagycsaládos kedvezmény elszámolásával, érvényesítésével kapcsolatban az MVM azt tanácsolta, olvassuk el tájékoztatójukat. Megtettük.

Íme a GYIK-ben található válasz.

Ezt szerintünk úgy is lehet érteni, mintha augusztus 1-jétől július 31-ig élne nemcsak a rezsicsökkentett mennyiség, hanem a nagycsaládos kedvezmény is.

A boksz alján elérhető linkről megnyíló dokumentumban azonban már naptári évre írják mindkét kedvezményes mennyiséget.

Ami azért furcsa, mert a 63 645 megajoule rezsicsökkentett mennyiség nem naptári évre jár, hanem augusztus 1-jétől július 31-ig – tavaly óta. De melyiket kell akkor figyelembe venni?

Az MVM javasolta még, nézzük meg a vonatkozó rendeleteket is. Az egyikben még a régi kedvezményes mennyiségek szerepelnek (41 040 megajoule rezsicsökkentett mennyiség + 20 520 megajoule a három gyerekre, azaz összesen 61 560 megajoule). A két újabb rendeletben már az új mennyiségek (rezsicsökkentett 63 645 megajoule + 22 086 megajoule három gyerekre). De mindegyikben azt írják, hogy a nagycsaládos kedvezmény naptári évre vonatkozik.

Az energiacég a válaszában egyértelművé tette a 24.hu-nak, hogy a rezsicsökkentett időszak (augusztus 1. – július 31.) nem esik egybe a nagycsaládos kedvezmény idejével, utóbbi ugyanis valóban naptári évre szól, azaz január 1-jétől december 31-ig.

Az MVM Next leszögezte, minden esetben először az alanyi jogon járó kedvezményes rezsicsökkentett mennyiség mértékét érvényesíti az ügyfelek részére, majd ezt követően, ha a fogyasztás indokolja (vagyis van még a rezsicsökkentett mennyiség feletti fogyasztás), a nagycsaládos kedvezményt is, és ez igaz a részszámláknál és az elszámoló számláknál is. Azaz első körben az MVM Next számlázási rendszere megvizsgálja, hogy az alanyi jogon járó kedvezményes mennyiségből (63 645 megajoule) mennyi érvényesíthető még az ügyfél részére (éves elszámoló számlát követően a július 31-ig fennmaradó rész kerül érvényesítésre), majd megnézi, hogy a tárgyévre járó nagycsaládos kedvezmény mennyiségéből (22 086 megajoule) tud-e még érvényesíteni (ez részmennyiség függő). És amennyiben az éves elszámolást követő részszámlákban az ügyfél részére alanyi jogon járó rezsicsökkentett kedvezmény már nem számolható el, de a nagycsaládos kedvezmény elszámolható mennyiségét még nem merítette ki, a nagycsaládos kedvezményt érvényesítik.

A családfő nem nyugszik bele, hogy versenypiaci árat számoltak nekik

Olvasónk többször próbált az MVM-mel telefonon és írásban is egyeztetni arról, hogy szerinte nem jogos neki versenypiaci árat felszámítani, mert a nagycsaládos kedvezményből még jócskán van, amit nem számoltak el. Érdemi választ nem kapott. Nem egy belenyugvós típus, szóval úgy döntött, nem fizeti ki a versenypiaci árat. Most is havonta fizet, de csak annyit utal, amennyi az éves elszámolás előtti, magasabbra beállított átalányfogyasztás mellett volt a számlájuk összege. Az ő megfogalmazása szerint „szabadságharcot” folytat.

A dolog már odáig fajult, hogy a földgázelosztó leánycég jelentkezett nála azzal, hogy kikapcsolják a gázt. A családfő azt írta, jelenleg a 60 napon túli tartozásuk (ami miatt már kikapcsolhatják a gázt) mintegy 35 ezer forint, és van még 31 ezer forint 60 napon belüli tartozásuk.

Mint mondja, nem adja fel. Azon gondolkozik, hogy bírósághoz fordul, illetve panaszt tesz a felügyeleti szervnél, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik