Gazdaság

A gyógyszerhatóság bevonta a Milgamma tabletta egyik tételét

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bevonj a Milgamma tabletta egyik tételét. A döntés mögött az áll, hogy a gyógyszer 21H110 számú gyártási tétele különböző lejárati idővel került forgalomba.

A Milgamma többek között idegrendszeri betegségek, izomfájdalmak, reumás panaszok kezelésére szolgál. Hatóanyaga a benfotiamin (B1-vitamin-származék) és a cianokobalamin (B12-vitamin).

Az OGYÉI Milgamma bevont tabletta (OGYI-T-01596) elnevezésű gyógyszer 21H110 gyártási számú, 2025.07. lejárati idejű résztételének forgalmazását függesztette fel, vagyis csak egyetlen gyártási tétel és nem az összes forgalomban lévő Milgamma bevont tabletta forgalmazását.

Az OGYÉI kivizsgálása során kiderült, hogy az érintett tétel csomagolása két részletben történt. Az első csomagolási szakaszban a forgalomba hozatali engedélyben rögzített 48 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum helyett 49 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum került feltüntetésre, így a gyártási tétel ezen része nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben foglalt követelményeknek. Ugyanakkor ez az eltérés egyáltalán nincs hatással a gyógyszer minőségére, betegbiztonsági kockázatot nem jelent.

A határozat szerint az OGYÉI felfüggesztette ennek a tablettának a forgalmazását, illetve elrendelte a 21H110 gyártási számú, 2025.07. lejárati idejű résztételének gyógyszertárakból történő visszagyűjtését. A hatóság azért döntött így, mert két különböző lejárati idővel került forgalomba a gyógyszer 21H110 számú gyártási tétele. Az érintett tétel csomagolása két részletben történt.

Az első csomagolási szakaszban 48 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum helyett 49 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum került feltüntetésre. Ennek következtében a forgalomba hozatali engedélyben foglalt követelményeknek nem felel meg a gyártási tétel ezen része.

AZ OGYÉI szerint ez imént említett eltérés nincs hatással a gyógyszer minőségére, betegbiztonsági kockázatot nem jelent. A gyártó átcsomagolja a készítményt, azonban addig a 21H110 gyártási számú, 2025.07-es lejárati idejű résztételt visszavonják a patikákból, valamint nem forgalmazható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik