Gazdaság

Már meg is érkezett az 1000 forintos gázár, amitől nemrég még csak féltünk

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„Rezsicsökkentett díj nélkül az Ön fizetési kötelezettsége 34 634 forint lett volna, így az elszámolt időszakban az Ön megtakarítása: 30 363 forint” – áll az olvasónk által beküldött friss átalánydíjas gázszámlán. Őt ugyan nem sújtja, de a számlájából kiderül, hogy a rezsicsökkentett gázárhoz képest tízszer több a tényleges piaci ár.

A számlát beküldő olvasónk a fővárosban, a belváros egyik patinás, 200 éves társasházában lakik, 50 négyzetméteres lakásában egyetlen gázkonvektort használ, minden más árammal működik. Havi átalányt fizetett mindig, és mindössze 33 köbméter (1151 MJ) az egy hónapra kiszámlázott fogyasztása. A legutolsó számláján az augusztus 2. és szeptember 1. közötti időszak elszámolása szerepel, amiért a szokásos 4271 forintot számlázta le az MVM Next Zrt. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen az átlagfogyasztás és ezzel a rezsicsökkentett ár évi 1729 köbméterre, azaz havi 144 köbméterre van belőve, és ebbe olvasónk bőven belefér. Ezért neki piaci áron nem is számláztak.

Tüzetesebben megvizsgálva a számlát, a fogyasztástól függetlenül fizetendő alapdíj bruttó 973 forint, az energiadíj bruttó 3298 forint. Vagyis olvasónk továbbra is annyiért kapja a gázt, mint az energiavészhelyzet előtt: köbméterenként körülbelül 100 forintért. A számlán kötelezően feltüntetett narancssárga rezsiboxban pedig az szerepelt, hogy rezsicsökkentés nélkül 34 634 forintos lett volna a számlája, ebből levonva a 973 forintos alapdíjat tehát 33 661 forint lett volna az energiadíj. Ez alapján (visszaosztva a 33 köbméterrel) bruttó 1020 forint (áfa nélkül 805 forint) a jelenlegi tényleges piaci ár, amihez újabban (augusztustól) fel kell tüntetni a számlákon, hogy a rezsicsökkentés révén mennyi volt a fogyasztó megtakarítása.

Olvasónk még be sem kapcsolta a gázkonvektort és már 30 363 forintot spórolt a rezsicsökkentéssel a számlán közölt adatok szerint.

Korábban nem volt szó ezer forint feletti piaci árról. Németh Szilárd rezsibiztos először köbméterenként 110 forintos rezsicsökkentett és 913 forintos piaci árról tájékoztatott, ami 8,3-szoros szorzót jelentett volna az átlagfogyasztás feletti számlázásnál, később pedig köbméterenként 747 forintra szelídült a „lakossági piaci ár”. Olvasónk számlája alapján ehhez képest 1020 forintos tényleges köbméterenkénti piaci árral számolt a szolgáltató, amikor a rezsicsökkentés nélküli díjat feltüntette. Ezek szerint bő harmadával lehet drágább a beszerzés, mint amekkora a lakossági piaci ár.

Varga Jennifer / 24.hu Németh Szilárd

Közel van ahhoz, ami a pótlólagos orosz gáz beszerzésére, a különleges készlet vásárlására szánt összegből következtethető. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt a feladatot kapta, hogy szerezzen be 700 millió köbméter gázt (7,385 millió MWh), és ehhez 1,85 milliárd eurós keretet szabtak. Ebből 250 euró/MWh, vagyis valamivel 1000 forint feletti beszerzési ár jön ki köbméterenként. A különleges gázkészlet beszerzése kapcsán vetettük fel, hogy készülhetünk az 1000 forintos gázárra, de azt nem tudtuk, hogy ez már az első számlafizetés idején eljön. Szijjártó moszkvai látogatása idején egyébként az ár a mértékadó holland tőzsdén, a TTF-en megawattóránként 160–170 euró között mozgott, és akkor úgy kalkuláltunk, hogy ezer köbméterenként durván 100 euróval bővebbre szabták a keretet, mint amennyiért az azonnali piacon a legdrágább beszerzési forrás elérhető volt.

Kapcsolódó
Láthatáron az ezerforintos gázár – kezdjünk el aggódni?
Átbeszéltük Holoda Attila energetikai szakértővel, lesz-e gáz télen, indokolt-e a pánik Magyarországon. Az Orbán-kormány volt helyettes államtitkára szerint nem jó a helyzet, de nem is tragikus.

A TTF-en mostani cikkünk írásakor 200 euró/MWh körül mozgott az ár, ami olcsóbb, mint a különleges készlet beszerzésére szánt keretösszegből következtethető. (Igaz, a tőzsdei árak még mindig hektikusak: augusztus 26-án például 350 euró környékén is járt 1 megawattóra gáz ára, az Európai Bizottság gázársapkás terveinek hírére azután 200 euró alá is beköszönt.) A 200 eurós gázár 400 forintos árfolyammal számolva egy köbméterre 844 forintot jelentene. Ha erre rászámoljuk a 27 százalékos áfát, akkor 1071 forintnál tartunk.

Olvasónknak ugyan alacsony a számlázott összege, ezért nála az áfa sem húzós tétel, a 27 százalékos adó 908 forint. Ha piaci árat kellene fizetnie, akkor azonban már súlyosabb terhet, 7273 forintot jelentene. A piaci árat fizetők számára egy köbméter gáz 1020 forintba kerül, majdnem tízszer annyiba, mint a rezsicsökkentett tarifa. Az állami költségvetésbe is ennyivel vastagabban folyik a bevétel:

minden egyes piaci köbméterből 227 forint gyarapítja az államkasszát.

Van, akinek 842 forintos piaci árral számolt az MVM

Egy másik átalánydíjas olvasónk a július 26-ától augusztus 25-éig tartó időszakra kapta meg gázszámláját, melyen az augusztus 1. és augusztus 25. közötti időszakra már szerepelt lakossági piaci ár is, vagy ahogy a számlán feltüntették: „versenypiaci költséget tükröző ár”. Az elszámolt havi mennyisége 168 köbméter, vagyis az ő beállított fogyasztása nem fér be a havi 144 köbméter alá, ezért a fogyasztása egy részét (nagyjából a tizedét) lakossági piaci áron számlázták neki. Az ő számláján 25 312 forint volt a fizetendő, és a rezsiboxban az szerepelt, hogy

117 165 forintot takarított meg egy hónap alatt,

azaz rezsicsökkentés nélkül 142 477 forint lett volna a végösszeg, ami alapdíj nélkül 141 504 forint.

Ha a rezsicsökkentés nélküli energiadíjat visszaosztjuk, akkor a korábbi időszakot lefedő számlánál az jön ki, hogy az MVM 842 forintos tényleges piaci árral számolt, amikor feltüntette a rezsicsökkentés nélküli árat. Míg másik olvasónknál, mint említettük, már 1020 forintos árral kalkulált egy kicsit később.

Hogyan változik a számlám?
Számolja ki a 24.hu rezsikalkulátorával!

REZSIKALKULÁTOR
Havi vagy éves fogyasztásának megadásával megnézheti, hogyan változik a számlája 2022. augusztus 1-től a rezsicsökkentés csökkentése miatt.
Ha ön havi fogyasztást ad meg, akkor a kalkulátor nem számol azzal, hogy önnek van tovább gördített kedvezménye, felhasználható mennyisége az előző hónapokról.
A gázfogyasztásnál érvényesíthető nagycsaládos kedvezmény, amely három gyereknél évi 600 (havi 50) köbméter, négy gyerektől pedig gyerekenként évi 300 (havi 25) köbméter gáz kedvezményes áron vásárlását takarja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik