Gazdaság

Kiszámoltuk, mennyivel kell többet fizetnie, attól függően, mennyi áramot és gázt fogyaszt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az áramnál kétszeres árat kell fizetni átlagfogyasztás felett, a gáznál több mint hétszerest.

Az új rezsirendeletet szerint augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztók mérési pontonként

  • az áramot 2523 kWh/év,
  • a gázt évi 1729 köbméter

mennyiségig vásárolhatják csak a szokásos rezsicsökkentett áron. Ez az áramnál bruttó 36 forint/kWh, a gáznál bruttó 102 forint, mondta Németh Szilárd csütörtökön, rendkívüli sajtótájékoztatóján Tusványosról bejelentkezve. E feletti fogyasztás esetén „lakossági piaci árat” kell fizetni, amely a rendelet alapján

  • az áramnál A1 és A2 árszabás esetén bruttó 70,104 Ft/kWh, B (alap) árszabás esetén (ez a vezérelt vagy korábbi nevén éjszakai áram) 62,884 Ft/kWh.

Vagyis a rezsicsökkentett árhoz (36 forint) képest bő 1,9-szeres lesz a piaci ár az átlag feletti fogyasztásra. Németh közlése alapján a valós piaci ár 268 forint/kWh lenne. Ez annál is magasabb, mint amit múlt heti Kormányinfón tett bejelentéséből ki lehetett következtetni, mert az csak 242 forintra jött ki.

A H tarifánál nincs változás, az korlátlanul marad 36 forinton, vagyis a hőszivattyús rendszereket üzemeltetőknek fennmarad a kedvezményes tarifa.

  • A gáznál a rendelet szerint 2022. augusztus–szeptemberre a lakossági piaci ár bruttó 21,416 Ft/MJ lesz (ez egy köbméterre 747 forint, 34,91-es Mj/m3 fűtőértékkel számolva),
  • 2022. október–decemberre pedig 22,002 Ft/MJ (ez 768 Ft/köbméter).

Tehát 7,3-szoros áron számolják majd az átlagfogyasztás feletti gázfelhasználást, a 102 forintos átlagfogyasztás alatti rezsicsökkentett árhoz képest. A rezsiügyi kormánybiztos a csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a gáznál a piaci ár 1020 forint lenne. A múlt heti tájékoztatóján elmondottakból szintén ennél kevesebb, 913  forint/köbméteres ár jött ki.

A piaci árról szóló friss közlés azért is érdekes, mert írtuk, az energiát piaci áron vásárló, általunk megkérdezett vállalkozások ennél kevesebbet fizetnek most.

A lakossági piaci árakban benne vannak a rendszerhasználati díjak is, amelyek hatósági árasok. Júliustól, tehát egy hónappal a rezsicsökkentés csökkentése előtt az áramnál jelentősen megemelték a rendszerhasználati díjat, így már a fizetendő díj kétharmadát teszi ki. Korábbi cikkünkben azt vezettük le, hogy a 200 forint feletti kilowattonkénti ár úgy jött ki, hogy a bő 6 forintos áramár mellett a rendszerhasználati díjat is meghatszorozták, anélkül 80 forintos tarifa jönne ki. A rendeletbe azonban végül sokkal kisebb egységár került, amit a rezsibiztos azzal indokolt, hogy az elszabadult árakat nem lehet egyből rászabadítani a lakosságra.

Mint az alábbi táblázatból is látszik,

aki áramból túlfogyaszt, annak lesz kevésbé fájdalmas a rezsicsökkentés csökkentése, aki gázból, az viszont óriási áremelkedést élhet meg.

 

Made with Flourish

Az áram és földgázárak esetében a tőzsdéken nem nyugszanak a kedélyek, és nem sok jót lehet kiolvasni Németh Szilárd szavaiból sem, aki szerint kérdéses, hogy az ősszel illetve télen lesz-e energia, be lehet-e szerezni Európában a szükséges mennyiségeket. Ha tehát nem változik a helyzet az energiapiacokon, akkor további áremelkedésre lehet számítani. A rendeletből kiderül, hogy a lakossági piaci ár nem minősül hatósági árnak, azt negyedévente felülvizsgálják, először az idei év végén, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendelkezik majd az árkiigazításokról, mégpedig az egyetemes szolgáltatók javaslata alapján. Ennek részleteiről annyit tudni, hogy tartalmaznia kell majd „az  alkalmazni javasolt, az energiabeszerzési költségeket, versenypiaci költségeket tükröző ár mértékét”.

A napelemeseknél ha több áramot termelnek, mint amennyit elfogyasztanak, akkor a többletet az eddigiek szerint fogják elszámolni, az árképzésről szóló rendelet alapján.

A társasházaknál így kell számolni a földgáznál az átlagfogyasztást

A rendelet szerint a lakossági fogyasztónak minősülő társasházaknál, lakásszövetkezeteknél a földgáznál az átlagfogyasztást a lakossági átlagfogyasztás (1729 köbméter/év = 59 132 MJ/év) és a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell meghatározni. Lakásméret szerint, úgy tűnik, nem tesznek különbséget, azaz egy lakásnak számít majd a 34 és a 100 négyzetméteres is, a társasházi átlagfogyasztási kedvezménynél.

Ahhoz, hogy ezt a kedvezményt igénybe vegyék, a társasházaknak le kell jelenteniük lakóépületben található lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát a szolgáltató MVM felé, annak felületén, erre jövő péntektől van lehetőség. Akik augusztus 15-éig bejelentik a lakások számát, azoknál augusztus 1-jétől érvényesítik a kedvezményt. Az egyetemes szolgáltató ellenőrizheti, hogy tényszerű volt-e bejelentés, és ha eltérés van, akkor büntetésként a piaci ár másfélszeresét kell megfizetni. Ha több mint 15 nap késéssel küldik be a jelentést, ugyanilyen büntetést kaphatnak.

A fogyatékossággal élő személyek által használt eszközök energiafogyasztása után az átlagfogyasztáson felül személyi kedvezményt lehet kapni. A kedvezmény mértékét és igénylésének eljárásrendjét kormányrendelet határozza meg.

A korábbi ígéretek ellenére arról viszont nem ír a rendelet, hogy akik csak árammal fűtenek, azok kapnának kedvezményt, ahogy a kistelepüléseken élőket sem említi külön a jogszabály.

Havonta nézik, túllépjük-e az átlagfogyasztást

A rendelet rögzíti azt is, hogy a lakossági fogyasztó a kedvezményes (rezsicsökkentett árú) mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázzza lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Az MVM tájékoztatása is egybevág ezzel. Ezek szerint havonta nézik, hogy időarányosan túllépjük-e az átlagfogyasztást.

A földgázfogyasztás esetében a rendelet alapján nem egyértelmű, hogy az éves kedvezményes kvótából visszaszámolva az egy napra jutó kedvezményes mennyiséggel kalkulálva havi 144 köbméterig él a 102 forintos rezsicsökkentett ár vagy éves szinte szétterítve. Az utóbbi esetben a téli hónapokban a gázfűtéses házakban szokásos havi 200-400 köbméteres fogyasztások messze kilógnak a kedvezményes keretből. Egyik olvasónk 100 négyzetméteres, nem szigetelt kockaházában 20,5 fokos hőmérsékletet tartva januárban 380 köbméter gázt fűtött el, ez a 144 köbméter feletti rész a lakossági piaci tarifával 176 292 forintba fájna egy hónapra.

A rendelet úgy fogalmaz, hogy „a földgázfelhasználói adatszolgáltatáson (ez a diktálás – a szerk.) vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni”. Hogy ez pontosan mit jelent, azt az MVM-től és a Technológia és Ipari Minisztériumtól is megkérdeztük, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

A rendelet átalagfogyasztással kapcsolatos része péntektől lép hatályba, kivéve az áramra vonatkozó részt, mert az 15 nap múlva. A benne rögzítetteket egyelőre 2022. december 31-éig kell alkalmazni, de legkésőbb december 30-áig felül kell vizsgálni. A lakossági piaci árat rögzítő két rendelet pedig augusztus 1-jétől hatályos.

A rendelet nem érinti a nagycsaládosok részére már eddig is biztosított kedvezményt a földgáznál, az az eddigiek szerint vehető igénybe a jövőben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik