Belföld

10 város és egy budapesti kerület több mint tizenhatszoros árajánlatot kapott földgázra az MVM-től

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

96,7 forint helyett 1610 forintot kellene fizetnie egy köbméter földgázért Balassagyarmatnak – erről tájékoztatta a város polgármestere Facebook-oldalán a lakókat azt követően, hogy megkapta az MVM hivatalos ajánlatát. Csach Gábor bejegyzésében arról ír, hogy az ajánlatot közös nagyfogyasztói gázközbeszerzésükre kapták, melyet 9 másik várossal és egy budapesti kerülettel együtt versenyeztettek. Ez mintegy 260 ezer magyar polgár önkormányzati nagy intézményeit érinti – teszi hozzá.

Ez a 16,6 hatszoros ár Balassagyarmat esetében azt jelenti, hogy a hat érintett intézménynek (Szent Erzsébet Idősotthon, Oktatási Művelődési Központ és Könyvtár, Tankonyha, Városháza, Nyitnikék óvoda és Sportcsarnok)

a gázzal való ellátása – ha nem teszünk takarékoskodó intézkedést – nagyságrendileg éves szinten bruttó 360 millió forintos többletterhet jelent.

A polgármester bejegyzéséből kiderül, hogy ez a brutálisan magas ár is csak akkor lép életbe, ha azt mind a 11 település képviselő-testülete fedezetemelésről szóló döntéssel megerősíti, ha egy település nemet mond, akkor nem él ez az ár.

Ekkor napi áras bizonytalanság lesz – ebben az esetben elengedhetetlen a Kormány beavatkozása, hogy az önkormányzati szektorban is biztosítsák a legalább havi fixált költséget (mondjuk az elmúlt hónap piaci napi átlagárán)

– teszi hozzá Csach. A városvezető reméli, hogy nem normatív módon, hanem amint korábban kérte, adóerő-képesség szerint, differenciáltan fogják megítélni a kompenzációt.

Balassagyarmat fideszes polgármestere már a 24.hu-nak adott júniusi interjújában arról beszélt, hogy városi szinten nem a villany, hanem a gázár növekedése az igazi horror. Akkor így fogalmazott:

Az évi 200 millió forint körül várható többletfizetés novembertől lesz a nyakunkon. Aztán 2024-től a mai 135 millió forintos éves rezsiterhünk felszaladhat a 400-540 millió forintos sávba. Ám a jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy ennél a három-négyszeres szorzónál is súlyosabb összegek lehetnek, akár már ősszel is.

Kapcsolódó
Balassagyarmat fideszes polgármestere megrémült, miután kiszámolta, mit akar a kormány
A politikus kalkulációi alapján 2024-től a ma 135 millió forintos éves rezsiteher felszaladhat a 400-540 milliós sávba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik