Belföld

Innentől másként tüntetik fel a rezsicsökkentést a rezsiszámlákon

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A kormány pénteken rendeletet hozott arról, hogy az áram és gázszámlában ezután hogyan kell feltüntetni külön, sárga keretben, hogy mennyit pénzt spórol meg a fogyasztó a kedvezményes rezsivédett gáz- és áramárral, írja a Bank360.hu.

Ennek értelmében a számlaleveleken innentől a sárga keretekben az szerepel majd, hogy mennyit kellene fizetnie valakinek, ha teljesen piaci áron kapná az áramot, gázt, és mennyit spórol a rezsicsökkentett árral.

Mint arról néhány hete írtunk, a rezsiszámlákon feltüntetett rezsicsökkentés nincs összhangban azzal, amit az energia-veszélyhelyzet bejelentésekor Németh Szilárd mondott a rezsimegtakarításról. Az eltérés ráadásul igen jelentős volt.

Kapcsolódó
Ezért becsapós a rezsiszámlán jelenleg feltüntetett rezsicsökkentés
Sokan jelezték az elmúlt napokban, hogy a rezsiszámlákon jelenleg feltüntetett rezsicsökkentés nincs összhangban azzal, amit Németh Szilárd mondott a rezsimegtakarításról. Utánajártunk, mi lehet ennek az oka.

Szintén pénteki rendelet, hogy a kormány átalakítja a kedvezményes áron nyújtott gáz- és áramszolgáltatást. Ebben kimondják, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást” nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára.

A rendelet értelmében a rezsivédelmi szolgáltatás a kedvezményes áron igénybe vehető áram- és gáz mennyiségéig jár az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is. A rendelet kimondja, hogy a rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása állami közfeladat.

A cikk szerint a kormány a rezsivédelmi szolgáltatás ellátására 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, a villamos energia egyetemes szolgáltatásban pedig az engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január 1-jétől pedig két év időtartamra villamos energia és földgáz szolgáltatót jelöl ki erre a feladatra. Ezt a szolgáltatási engedéllyel rendelkező cégek közül „az egyenlő bánásmód és a legkisebb költség elvének alkalmazásával” kell megtennie.

A rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása nem minősül az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak. Az állam közfeladatnak számító rezsivédelmi szolgáltatás biztosításáért a villamos energia szolgáltató és a földgáz szolgáltató a törvényben meghatározott ellentételezést kap, ami után nem kell áfát fizetnie.

Arról is határozott a kormány, hogy a rezsivédelmi szolgáltatás biztosítására az energiapolitikáért felelős miniszter a villamos energia szolgáltatóval és a földgáz szolgáltatóval legkésőbb 2022. augusztus 11-ig szerződést köt. A szerződés tartalmazza a rezsivédelmi szolgáltatás részleteit, a területi és időbeli hatályát, valamint a rezsivédelmi szolgáltatásért járó ellentételezés megállapításának és kifizetésének részletes szabályait.

Kapcsolódó
Átlagfogyasztás alatt is lehet piaci az ár a feltöltős óráknál
Nem szabadulhatnak meg az azonnali ársokktól az előre fizetős mérőórával rendelkezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik