Gazdaság

Főleg a járműgyártás jelentős visszaesése miatt csökkent októberben az ipar teljesítménye

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI

2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – írta a Központi Statisztikai Hivatal első becslésében. Idén ez a hamadik hónap amikor csökkenést mutattak ki. Így vol ez januárban (-6,7%), és szeptemberben is (-2,3%).

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. Hanuárban és szeptemberben szintén csökkenést mutattak ki, a munkanaphatástól megtisztítva.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett. EZ a mutató januárban, áprilisban, illetve június, július, augusztus, szeptemberben volt eddig idén mínuszos.

A KSH most a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában növekedést mért. A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában.

A termelés az év első tíz hónapjában 10,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Kerekes Zoltán, a Mercedes-Benz gyár karosszériaüzemének termelésvezetője (b) a Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB sorozatgyártásának megindítását bejelentő ünnepségen Kecskeméten 2021. október 22-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik