Gazdaság

6,7 százalékkal esett vissza az ipari termelés januárban

Illusztráció: MTI/PAP/Jakub Kaczmarczyk
Illusztráció: MTI/PAP/Jakub Kaczmarczyk

Januárban az ipari termelés volumene 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – írja az MTI a KSH közlésére hivatkozva,,

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 7,2 százalékkal csökkent, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,1 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása csökkent a legnagyobb mértékben, 27,5 százalékkal. A jelentős visszaeséshez elsősorban a globális félvezetőhiány okozta gyárleállások járultak hozzá – közölte a KSH.

  • ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,6 százalékkal nőtt,
  • míg az élelmiszer, ital és dohánytermék előállítása 5,0 százalékkal csökkent.
  • a villamosberendezések gyártása 40,5 százalékkal nőtt, nagyrészt a villamos motor, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően
  • de a gépgyártás 9,0 százalékkal csökkent.
  • az ipari export volumene 5,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.
  • a forint árfolyama az euróval szemben 7,4 százalékkal gyengült tavaly januárhoz képest, a dollárhoz viszonyítva 2,1 százalékkal erősödött.

A járműgyártás kivitele 27,2 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termékek exportja 6,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszerexport 7,2 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, a gyógyszeripari kivitel 6,4 százalékkal nőtt. A gépipari kivitel 8,5 százalékkal csökkent, a villamosberendezések exportja 50,6 százalékkal ugrott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik