Gazdaság

Tiltakoznak a könyvelők az iparűzési adót kísérő felesleges adminisztráció ellen

Az iparűzésiadó-előleg kapcsán a benyújtott törvényjavaslat szerint nemcsak azoknak kell nyilatkozniuk, akik már elvesztették a kkv-státuszt, hanem minden kkv-vállalkozásnak egyenként meg kell ismételnie a nyilatkozatát – nehezményezte a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) MTI-s közleményében.

Az ismét február 25-éig történő bejelentési teendőt immár nem egy statáriális kormányrendeletből ismerhették meg a könyvelők, hanem azt az Országgyűlés tárgyalja a törvényjavaslatot, így a könyvelők bíznak abban, hogy belátható lesz a képviselők számára, hogy a fölös bürokrácia helyett ésszerű megoldás lenne a 2021 februárjában – a harmadik hullám berobbanásakor – tett nyilatkozat ismételt figyelembevétele. Így kizárólag a megváltozott státuszúakra hárulna bejelentési feladat, amely az MKOE becslése szerint néhány ezer nyilatkozatot jelent a nagyjából 1 millió nyilatkozathoz képest.

Az 1 millió ismételt nyilatkozat költsége nemzetgazdasági szinten 10 milliós nagyságrendre becsülhető, amelyet több bürokratív intézkedés is tovább növelhet. Ilyen lehet például a beküldési jogosultság tisztázása, vagy az elavult nyomtatványkitöltő-program hibája is.

Az MKOE sérelmezi, hogy a Pénzügyminisztérium egyáltalán nem egyeztet az adótechnikai lépéseiről senkivel, pedig azok nem érintik a költségvetést, így az egyeztetés mellőzése az egyesület szerint nem törvényes lépés. Hiába intéznek írásos megkereséseket a Pénzügyminisztérium felé, nincs a reakció, a telefont pedig nem veszik fel, ha mégis, a visszahívásokra tett ígéreteket nem tartják be – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik