Belföld

Orbán Viktor újra eltiltotta az önkormányzatokat az adóemeléstől

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Továbbra sem vethetnek ki új adót.

A kormány jövőre is megtiltja az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi  adókat, illetve új adót vessenek ki – derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett rendeletről a Portfolio azt írja, az tovább szűkíti a települések pénzügyi mozgásterét, hiszen a 2022-es adócsomagban is szerepel a kkv-knak szóló iparűzési adó megfelezésének javaslata, ami 150 milliárd forintot von el az önkormányzatoktól.

„A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló kormányrendelet” módosítása gyakorlatilag kitolja még egy évvel a tavalyi döntést, amikor már eltiltották az önkormányzatokat adóbevételeik gyarapításától. 

A tavaly decemberi rendelet így módosul.

1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
(2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
(3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet péntektől hatályos. Egyébként az önkormányzatoknak az is nehézséget okozhat, hogy a tulajdonukban lévő cégek a veszélyhelyzettel összefüggő jogi szabályozás miatt 2022. június 30-ig nem emelhetnek árat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik