Gazdaság

Megszüntették a Fidesz parlamenti képviselőjét érintő nyomozást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Megszüntette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt a nyomozást, amit Kovács Sándor, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes országgyűlési képviselő géberjéni birtokán elköltött európai uniós pénzek ügyében indított tavaly év végén.

Az ügyben Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, miután lapunk megírta, hogy a kormánypárti politikus családi birtokán 60 millió forint, vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Noha az összegeket hivatalosan nem az országgyűlési képviselő kapta, a pénzekből mégis az ő telkén épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás”.

A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte az ellenzéki politikus kérdéseit a beruházásokról, így került az ügy a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságára, ahol különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával indult eljárás. Az adóhivatal vizsgálata szerint azonban nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, ezért megszüntették a nyomozást.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a NAV az ügy egyik leglényegesebb részével nem is foglalkozott. A brüsszeli forrásokból felhúzott épületekről ugyanis nem mondott igazat a Fidesz parlamenti képviselője, amikor ottjártunkkor azt hangoztatta, semmi köze a turisztikai létesítményekhez, ő csak a telket adta, hogy a fia és a felesége által vezetett egyesület birtokában álló cég építkezhessen. Azt állította, hogy a felépítmények az uniós pénzek nyerteseinek tulajdonában vannak, ám a szóban forgó telek tulajdoni lapján tulajdonosként csupán Kovács és az édesanyja volt feltüntetve – magyarán hivatalosan ők ketten lettek az uniós beruházások kedvezményezettjei. Ezt csak cikkünk után – a beruházások elkészültét követően öt évvel – módosította a politikus, és nem tudni, hogy akkor is így tett volna-e, ha erre nem kérdezünk rá.

Ezzel a ténnyel azonban a nyomozók nem foglalkoztak. A nyomozást megszüntető határozatukban elegánsan úgy fogalmaztak:

A későbbiekben az ingatlanon található felépítmények tulajdonviszonyának a rendezésére sor került.

A politikust érintően egy másik nyomozás továbbra is folyamatban van. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a 24.hu cikke nyomán indított eljárást, amelyben bemutattuk, hogy Kovács Sándor képviselő barátjának cége néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a térségben a politikus választókörzetébe tartozó településeken. A nyírségi tendereken taroló vállalkozás tulajdonosa ráadásul üzlettársa volt a kormánypárti politikus feleségének. Ezeket az üzleti kapcsolatot cikkünk megjelenése után szüntették meg.

Kapcsolódó
Nyomozás indult, miután egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a fideszes képviselő barátja
Kovács Sándor kormánypárti parlamenti politikus barátja egyben felesége üzlettársa volt egészen a közelmúltig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik