Gazdaság

6 milliárd veszteséget hozott Mészárosék gyára, amiben 60 milliárd közpénzt égetnek

Mintha a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc mamutcégei inkább vinnék a pénzt, mint hoznák: nemrég írtuk meg, hogy a Mátrai Erőmű Zrt.-től 6 milliárdos veszteséggel búcsúztak, most pedig Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb izocukor előállítója, a Kall Ingredients Kft. jelentett hasonlóan gyászos eredményt.  A tiszapüspöki cég Mészáros cégbirodalmának egyik legnagyobb darabja, március elején adta le a mérlegét, amiben a szeptember 30-ával záruló pénzügyi évben 73,6 millió euró, azaz 25 milliárd forint árbevételt és 17,481 millió euró, durván 5,9 milliárd forint veszteséget mutattak ki. Ezzel az alapítása óta összesen már 7,5 milliárd forint mínusznál jár.

A Mátrai Erőmű veszteséghegyei alól a magyar állam már kimenekítette Mészárosékat, hiszen részvényeiket a tulajdonostárs MVM Magyar Villamosművek Zrt. kivásárolta. A Szolnok melletti izocukorgyárban is tulajdonostárs a magyar állam, de egyelőre csak a veszteség közös a két befektetésben.

A Kall Ingredients nem verte nagydobra a veszteséget, magyarázatáról nem esik szó a mérleg szöveges kiegészítésében sem, helyette a napokban bejelentette  cégvezetése, hogy több mint 3 milliárd forintos újabb fejlesztésről döntöttek.

A Tiszapüspöki iparterületén található gyár évi félmillió tonna GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel, a tájékoztatás szerint főtermékei jelenleg a különböző folyékony kukoricaszirupok, valamint az élelmiszer- és gyógyszeripari minőségű alkoholok. A jövőben ezek mellett kukoricakeményítőt termelnek, ehhez kell a beharangozott fejlesztés, egy szárítóberendezés és a hozzá tartozó infrastruktúra. A beruházás összértéke meghaladja a 9 millió eurót, és a fejlesztés a tervek szerint 2022 elején fejeződik be.

Az izocukorgyárat a kezdettől kiemelten kezeli a kormányzat, számolatlanul öntik bele a milliárdokat. Mint korábbi cikkünkben összegeztük, közel 60 milliárd forinthoz jutott már a cég állami hitel, vissza nem térítendő támogatás, illetve tőkeemelés révén. Az állami stafírung fedezeteként a Magyar Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásból az olvasható ki, hogy az Eximbank és az MKB 107 millió eurós, az MKB és az állami MFB 25 millió eurós, a külgazdasági tárca pedig 11,1 milliárd forintos jelzálogot jegyeztetett be.

Az állami szerepvállalás összességében alighanem már meghaladja a 60 milliárdot, tavaly ugyanis a kormány bankja, pontosabban egyik leánycége, az MFB Invest Zrt. 5,6 milliárd forinttal beszállt a Kall Ingredientsbe. Akkoriban azt közölték, hogy ezért cserébe az állami cég 17 százalékos részt szerez az izocukorgyárban, a mostani mérlegbeszámolóból viszont az derül ki, hogy ennél kevesebb az állami tulajdonrész, csupán 13 százalék. A részvények 87 százalékát Mészárosék Opus Global Nyrt.-je jegyzi.

Eddig a piaci hírek jobbára arról szóltak, hogy kicsit botladozott a gyár „összerakása”, és elhúzódott a folyamat, amelynek során kialakult a piacra szánt termékek köre, ráadásul az útkeresés újabb és újabb fejlesztéseket igényelt, ami ette a pénzt. Ennek nyomai látszanak a frissen közölt mérlegben: a cég összes kötelezettsége tavaly szeptember végén megközelítette az 58 milliárd forintot, ezen belül a beruházási fejlesztési hiteleké a 45 milliárdot. Utóbbi tétel a kormány két bankjától, az Eximbanktól és az MFB-től, illetve a Mészáros üzlettársa által dominált MKB Banktól felvett hosszú lejáratú hiteleket jelzi, melyek visszafizetésére  az Opus Global készfizető kezességet vállalt.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik