Belföld

Orbán Viktor adta át Mészáros Lőrinc cukorgyárát

A Kall Ingredients Kft. úgy kapott közel száz százalékos támogatást egy hitelhez, hogy nem volt saját tőkéje.

Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett a Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzemével – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az új gyárat hétfőn Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint. A miniszterelnök ipartörténeti jelentőségűnek nevezte az üzemátadást, amely szerinte egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban, hiszen a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg Tiszapüspökiben.

Sőt, azt is hozzátette:

egy ilyen remek eseménnyel ünnepelhetjük az uniós cukorkvóta kimúlását.

Ahogy arról a korábban beszámoltunk, a Kall Ingredient Kft. az R-kord Kft.-n és az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában van, a vállalkozás többségi tulajdonosa pedig Kárpáti László. A cég, még mielőtt 2017. júniusban Mészáros érdekeltségébe került volna,

előbb 113 millió eurós, azaz 35 milliárd forintos hitelt, majd 9,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

A hitelnyújtásról a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, az állami tulajdonú Eximbankkal és az azóta már szintén Mészáros Lőrinchez köthető MKB Bankkal állapodtak meg. A cég úgy kapott közel száz százalékos támogatást, hogy korábban nem végzett érdemi üzleti tevékenységet, és nem volt saját tőkéje sem.

Magyarország beszáll a világszintű kukoricaversenybe

A cukorkvóta Orbán szerint Magyarországra nézve katasztrofális volt, „ennek köszönhettük, hogy a rendszerváltás idején még meglévő 12 cukorgyárunkból végül csak egyetlen maradt meg”. Úgy fogalmazott: ezeket az üzemeket sem két világháború, sem a nagy gazdasági világválság, sem a szocialista tervgazdaság nem tudta tönkretenni, de „elvitte a rendszerváltás, az uniós csatlakozás meg a cukorkvóta”. A magyar cukoripar megszűnésének szerinte az volt az egyik nagyon is prózai oka”, hogy egyik gyár sem volt végül magyar kézben.

Ennek tanulsága, hogy „erős nemzeti ipar nélkül mindig kiszolgáltatottak leszünk” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: reméli, hogy hamarosan más uniós kvóták is követik a cukor példáját. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon ma 217 ezren élnek mezőgazdaságból, ami azt mutatja: 6 év alatt 25 százalékkal nőtt az ágazatban dolgozók száma.

MTI/Szigetváry Zsolt

Kitért a kukoricatermelésre – miután a Kall Ingredients kukoricából kivont keményítő bontásával állítja elő az izocukrot, amely egy folyékony állagú, édes ízű, színtelen szirup –, úgy értékelve, hogy a tiszapüspöki gyár megnyitása azt is kifejezi: Magyarország teljes jogú résztvevőként száll be a világ kukoricaversenyébe.

Kijelentette: ma Magyarországon „gyárakat építő gazdaságpolitika” működik. Január 1. óta a mostanival együtt 29 üzemet adtak át – ami mutatja, „Magyarország végre kezdi összeszedni magát” –, az elmúlt 10 hónapban megvalósult hazai és külföldi beruházások mértéke meghaladta a 450 milliárd forintot, amelyhez a kormány 40 milliárd forint támogatást nyújtott, az új létesítmények révén pedig az elmúlt 10 hónapban 4606 munkahely jött létre – sorolta az adatokat a miniszterelnök. Megjegyezte: Magyarország legnagyobb ereje a világszínvonalon teljesítő munkásaiban van.

Orbán Viktor szerint Magyarország ma ismét egy nagy korszak kapujában áll, és reményét fejezte ki, hogy a 2013-tól elindult növekedési pálya legalább olyan sokáig tart majd, mint az ország gazdaságtörténetének aranykorában, a kiegyezés és az első világháború között.

Az üzemindító ünnepségen – amelyen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is – Boldog István, a térség fideszes országgyűlési képviselője szintén úgy fogalmazott: ipartörténeti jelentőségű a mai nap, hiszen a tiszapüspöki üzem a rendszerváltás óta megvalósult legnagyobb, száz százalékban magyar tulajdonú élelmiszeripari beruházás. A gyár a termelés megkezdése után a GDP-hez is jelentősen hozzájárul majd. A politikus a térségről azt mondta: gazdaságilag stabil, biztonságos útra tért, ahol a munkát megfizetik.

Zahola-Pollák Vanda, a Kall Ingredients ügyvezetője arról beszélt, büszke arra, hogy a gyárat a magyar szakértelem hozta létre. Az üzem 68 hektáron épült fel, az építkezés 582 napig tartott, és ennek során összesen 100 ezer tonna betont és 5200 tonna acélt használtak fel.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik