Gazdaság

Mészáros többségi tulajdonos lesz Európa egyik legnagyobb izocukorgyárában

Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. többségi irányítást szerez Európa egyik legnagyobb izocukorgyártójában, a Kall Ingredients Kft.-ben, miután a jelenleg zajló tőkeemelés kiegészítéseként 30 százalékról 75 százalékra növeli a részesedését.

Az Opus Global keddi közleménye szerint az ügylet két lépésben valósul meg. Elsőként a Konzum PE Magántőkealap megvásárolja Trigo Kft. 45 százalékos üzletrészét, majd ezt nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Global rendelkezésére bocsájtja a 2018. február 15-én közzétett tőkeemelési sorozatban meghatározott feltételekkel. Az ügylet a nemzetközi szakértői értékelést, valamint a banki jóváhagyásokat követően várhatóan július 31-ig zárul le, és a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szabályainak megfelelően jelentősen növeli az Opus Global konszolidált pénzügyi mutatóit, írták.

A társaság ezt követően mintegy 4 milliárd forint értékű beruházást indít az élelmiszer- és gyógyszeripari, valamint takarmány-alapanyagokat is előállító üzemben az energiahatékonyság és termelékenység javítása, valamint a széndioxid-kibocsátás csökkenése érdekében. Újabb 5 milliárd forintos beruházással a Kall Ingredients termékválasztéka módosított keményítőkkel és kristályos dextrózzal bővülhet, emellett kutatási-fejlesztési központ és akkreditált laboratórium is létrejöhet a Tiszapüspökiben működő üzemben.

Az Opus Globalt korábban Opimusnak hívták, és Mészáros Lőrinc tavaly vásárolta meg, számos más céggel együtt:

Itt a lista: ezeket a cégeket vette meg Mészáros Lőrinc 2017-ben
Januártól augusztusig olyan rendszerességgel vásárolt a felcsúti polgármester, hogy átlagosan 11 naponta vet új cégeket.

2015-ben 9,25 milliárd forinttal segítette a kormány Mészáros izocukorgyár-beruházását, a Tisza-TK Projekt Kft.-nél (amit azóta Kall Ingredents Kft.-nek hívnak):

Harcol a multikkal, de 100 milliárdot dugott a kormány a nagyvállalatok zsebébe 
Egyre drágábban teremtenek munkahelyet, főleg ha magyar cégről van szó.

Mészáros birodalma a mérlegek szerint mesés növekedést könyvelhetett el tavaly:

Bőven növekszik még a Mészáros-klán vagyona
Hamar Orbán Viktor barátja lesz az ország leggazdagabb embere.

Ajánlott videó