Gazdaság

Rabszolgatörvény: karácsony után indulhat a sztrájkhullám

Kétórás figyelmeztető sztrájkokkal folytatódhat a tiltakozás a rabszolgatörvény ellen. De nem karácsonykor. Székely Tamás szerint a miniszterelnöknek fogalma sincs arról, hogy milyen törvényeket hoztak.

Miután Áder János köztársasági elnök csütörtökön aláírta a rabszolgatörvényt, azonnal sztrájkkészültséget hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) elnöke, Kordás László. Ez azt jelenti, hogy a sztrájkbizottságok előkészítése, létrehozása felgyorsul – mondta lapunknak Székely Tamás alelnök, egyben a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozó Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnöke.

Azt még nem tudni, hogy mikorra várhatók az első sztrájkok. A nagyobb termelőüzemek nagy része pénteken leáll, és legközelebb január 2-3-án vagy akár 7-én indul újra. Máshol, ahol nem lehetséges a technológia teljes leállítása, jelentős mértékben szűkítik a gyártási kapacitást az ünnepekre. Amíg tart ez az időszak, addig fű nem nő, az biztos. De a szakszervezetek közben, az ünnepek alatt is gőzerővel dolgoznak a háttérben, hogy mihamarabb lehessen lépni az év elején – szögezte le Székely.

Székely Tamás
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Sztrájkok ott lehetnek, ahol a munkáltató bevezetné a rabszolgatörvényt. Ahol sztrájk lesz, ott a szakszervezeteknek a munkáltatóval együtt kell működniük. Előre be kell jelenteni a szakszervezetnek a munkabeszüntetést a munkáltató felé, és konzultációt kell kezdeményezni. Az első lépés, már a konzultáció alatt egy kétórás figyelmeztető sztrájk lehet. Próbálják majd összehangolni a sztrájkokat.

A tüntetéseken továbbra is ott lesznek a szakszervezeti tagok, ahogy látjuk, egyre nagyobb számban. Pártszimpátia nélkül is

– tette hozzá. De szerinte karácsonykor szüneteltetik az akciókat, hogy mindenki békében a családjával lehessen.

Januárban folytatjuk!

Senki sem ringatta magát hiú ábrándokba a köztársasági elnök aláírását illetően, bár petíciójukkal felhívták Áder János figyelmét arra, hogy meg tudta volna akadályozni a hatályba lépést. Nem tette meg.

Ezzel Magyarországon megszűnt a köztársaság

– értékelte a fejleményeket Székely Tamás.

Arra is kitért, hogy Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban kijelentette: a hónap végén kifizetik mindenkinek a rendes munkabért és a túlórabért, aki mást mond, az hazudik.

Felháborító. Ezek szerint a magyar miniszterelnöknek fogalma sincs, hogy milyen törvényeket hoztak

– kommentált Székely Tamás. A munkaidőkeretnél ugyanis csak a munkaidőkeret végén számolják el a túlórákat. Ha három hónapos, akkor három hónap múlva, ha hat hónapos, akkor hat hónap múlva, és így tovább. Ezt a törvényt a Fidesz hozta 2012-ben.

Megemlítette továbbá, hogy csütörtökön Orbán Viktor már azelőtt kijelentette, a törvény működni fog, hogy jött volna a hír, Áder János aláírta.

Orbán a rabszolgatörvényről: Most fogadtuk el és működni fog
Hiába mondta Hidvéghi Balázs korábban, hogy ha nem működik jól, akkor megfontolják majd a módosítását.

Lenne igény a 400 túlórára

Hogy a munkáltatók erősen hajlanak a rabszolgatörvény bevezetésére, azt jól jelzi, hogy

a szakszervezeteknél elég szép „gyűjtemény” van dokumentumokból, amelyeket már elkészítettek a cégek e tárgyban, hogy aláírassák majd a dolgozókkal.

Már a VDSZ-es cégeknél is született ilyen dokumentum, de még nem nagy számban, és jellemzően kisebb cégeknél – tudtuk meg Székely Tamástól. Arra számít, hogy a nagyobb cégek sokkal megfontoltabban állnak majd a kérdéshez, és nem elsők között fognak kijönni a bevezetéssel. Főleg nem egy karácsony előtti leállási vagy teljesítményszűkítési időszak előkészítése közben, amely igen nagy gondosságot igényel.

És mint írtuk:

Kiderült, melyik cég dolgoztathatja heti 68 órát a munkavállalókat
Hat nap munkavégzést követően egy pihenőnapot kell kiadni.

Kolbászba csomagolt keserű pirula

December 21-én hatályba lépett a törvény, végérvényesen. Az a kérdés, hogy a munkáltatók hogyan adják majd be a dolgozóknak, hogy vállalják el a 250 feletti plusz 150 túlórát.

Székely Tamás tart attól, hogy majd a cafeteria-rendelkezésbe (már ahol lesz még cafeteria), vagy a béremelésről készített megállapodásba szerkesztik bele a nyilatkozatot, nem túl feltűnően. És a dolgozó esetleg úgy írja majd alá, hogy észre sem veszi, hozzájárult az önkéntesen vállalt túlórákhoz. Mint amikor kolbászba csomagolják a kutyának a keserű pirulát. Eddigi tapasztalatai alapján ez simán előfordulhat.

Hasonlóan nyilatkozott lapunknak pár napja a Vasas Szakszervezetek dél-alföldi régiójának vezetője, Bere Ferenc:

Rabszolgatörvény: cselezhetnek a munkáltatók
Az egyik szakszervezeti vezető attól tart, béremelésbe csomagolják a szerződésmódosítást.

Az lehet a legaljasabb húzás, ha a munkáltató a sorok közé rejtve azt íratja alá a dolgozóval, hogy határozatlan időre vállalja be önként a plusztúlórákat

– vetítette előre a MASzSz alelnöke.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik