Belföld

Orbán üzent a választóknak: Ne idegeskedjenek!

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban reagált az elmúlt napok történéseire. A Parlamentben botrányos körülmények között szavazták meg a túlóratörvényt, Tordai Bence ellenzéki politikus végig élőben közvetítette az ülést, többször is odaállt Orbán Viktor elé és kérdezgette, próbálta szóra bírni a miniszterelnököt. Orbán szerint

mindannyian ismerünk ilyen kellemetlenen alakokat. Vannak olyan pofák, mókusok, akik azzal akarnak kitűnni, hogy belemásznak az ember képébe.
A legszívesebben az ember elküldi, vagy otthagyja, vagy tűri ezeket az embereket.

Az ülés egyik emlékezetes képe, ahogy Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke belesípol a miniszterelnök arcába. Orbán szerint ez még csak hagyján, de néhányan még a szavazását is megpróbálták megakadályozni.

Voltam ellenzékben. Igen, az nem jó érzés, de botránnyal nem lehet megakadályozni törvényalkotást.

– mondta a miniszterelnök majd üzent a választópolgároknak, hogy „ne idegeskedjenek”, mert ők szépen elvégzik a munkájukat.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy hónap végén kifizetik mindenkinek a rendes munkabért és a túlórabért. Aki mást mond, az szerinte hazudik.

A Kossuth Rádió műsorvezetője Nagy Katalin megkérdezte a miniszterelnököt arról is, hogy mit szól a „több milliós kárhoz”. Milyen ember az, aki gyerekeknek szánt szánkókat gyújt fel? – dobta fel a labdát.

Ma már jól látható, hogy a túlóratörvény csak egy ürügy volt, de nem lepett meg. Ugyanez a hisztérikus sikongatás volt akkor, amikor az IMF-et hazaküldtük, amikor bevezettük a közmunkát. Egy nagyobb jelentőségű döntés után mindig világvégét kiáltanak. Minden tapasztalati tény rendelkezésünkre áll

– mondta Orbán, aki megérti a tüntetőket, szerinte fontos, hogy hallassák a hangjukat, de a vandalizmust elítéli.

A karácsonyfa, a Kossuth Lajos szobor mit vétett? – tette fel a kérdést. Ő is volt tüntető, de nem támadta meg a rendőröket, lehet tüntetni, de nem lehet erőszakot alkalmazni, mondta. Egyébként pedig Soros György fizeti a legaktívabb tüntetőket Európa szerte – állapította meg a miniszterelnök.

Az utcai erőszakkal is legyünk türelmesek? – jött a következő kemény kérdés. Orbán szerint amikor a szocialisták voltak hatalmon, akkor vérző fejű embereket lehetett állni, most ez nem így van. Azt kérte a belügyminisztertől, hogy legyen egyértelmű, határozott és türelmes a rendőrség. Szerinte ez történik. A rendőröknek pedig azt üzente, a kormány mögöttük áll és számíthatnak rájuk.

Jó évünk lesz a következő? – hangzott el az utolsó kérdés, amire a miniszterelnök azt mondta, erős évünk volt, mindenki léphetett előre, a magyar gazdaság pedig jövőre is jól fog teljesíteni.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó