Gazdaság

Vajna Tímea barátnőjének is jutott a 11 milliárdos üzletből

Nettó 11 milliárd forintba kerülnek majd azok a rendezvények (több száz fős konferenciák, workshopok), amelyeken elmondják, hogy milyen sikeres volt két uniós program, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP).

Az EFOP-ra 2014 és 2020 között összesen 952 milliárd forint, a RSZTOP-ra pedig 34 milliárd forint jut a minisztérium közlése szerint. Vagyis a két segítő program teljes összege 976 milliárd forint volt, és a rendezvények a programokra költött teljes összeghez képest bő egy százalékot emésztenek majd fel.

A nettó 11 milliárdos rendezvényköltség viszont majdnem a harmada a rászorulók megsegítését szolgáló operatív program keretében 7 év alatt szétosztandó uniós támogatásnak.

A RSZTOP az a projekt, amelyben a leginkább rászorulóknak természetbeni juttatást adnak, például hajléktalanoknak ételt osztanak vagy szegény gyerekes családoknak élelmiszersegélyt, praktikusan élelmiszercsomagot juttatnak. Márciusban a 24.hu tudta meg, hogy az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) érdeklődését is felkeltette a magyar program megvalósítása, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy csaltak-e a tavaly kiosztott élelmiszersegélyeknél.

Két évig várták a szegények az élelmiszerdobozokat, ezt tették bele 646 millióért
A leszegényebb nyugdíjasok, megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők kaphatták meg.

A rendezvények megszervezésére kiírt közbeszerzési pályázatra 11-en jelentkeztek, és közülük nyolcan részt is vehetnek a teljesítésben. Ők a Budapest Party Service Kft.; a COMP-LET Party Service Kft.; a Hamu és Gyémánt Kft.; Keiok Kft.; a Király és Novotny Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (képviselő ajánlattevő); az EuroPro Consulting Kft.; az L.A. Multi-Zone Kft. és a Sensation Event&Congress Kft. Hogy ki-ki mekkora szeletet hasított ki az üzletből, az nem derül ki az eredményhirdetésből.

A Sensation Event&Congress Kft. Sárosi Krisztina MónikáéVajna Tímea barátnőjéé. Ez az a cég, amely az Andy Vajna fennhatósága alatt működő Magyar Nemzeti Filmalaptól 10,5 millió forintos fejlesztési támogatást kapott a Kölcsönlakás forgatókönyvére. 2013 decemberében pedig Rogán Antallal szerződött kommunikációs munkákra az Absolute Occasion Kft.-n keresztül, bruttó 47 millió forintért. Az óvónőképzésre szánt pénzekből is megszerzett több tízmillió forintot.

A Hamu és Gyémánt 2015 októberig Csetényi Csaba tulajdonában volt (tudják, ő Rogán Antal szomszédja), azóta állandó üzlettársához, Krskó Tiborhoz került a cég. Közös cégbirodalmuk megosztásáig sűrűn voltak sikeresek a közbeszerzéseken, az utóbbi időben azonban mintha pechszériába kerültek volna.

Kiemelt képünk illusztráció: Élelmiszercsomag tartalma Vásárosnaményban 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyermekek.
Fotó: Balázs Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik