Belföld
Vásárosnamény, 2017. június 13.
Élelmiszercsomag tartalma Vásárosnaményban, Rózsa András és Milák Ildikó Kraszna úti házának udvarán 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyermekek.
MTI Fotó: Balázs Attila

Vizsgálódik az OLAF a szegények élelmiszercsomagjainál

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 03. 23. 10:29

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előzetes eljárásban vizsgálja, hogy történt-e csalás vagy szabálytalanság az uniós társfinanszírozású Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében kiosztott élelmiszersegélyeknél – tudta meg a 24.hu. Az élelmiszercsomagokat a legnagyobb nélkülözésben élő magyarok megsegítésére szánták. A gyanús közbeszerzés részleteit Hadházy Ákos, az LMP politikusa derítette ki. Két pályázót azért zártak ki a 17 milliárdos tenderből, mert túl olcsón végezték volna el a munkát.
Korábban a témában:

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előzetes eljárásban vizsgálja, hogy történt-e csalás vagy szabálytalanság az uniós társfinanszírozású Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében kiosztott élelmiszersegélyeknél – tudta meg a 24.hu. Az élelmiszercsomagokat a legnagyobb nélkülözésben élő magyarok megsegítésére szánták. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tavaly decemberben beszélt arról, hogy a program keretében az év végéig 11 ezer rászoruló kap tartós élelmiszert.

A közbeszerzés gyanús részleteit Hadházy Ákos LMP-s poltikus tárta fel. A beszerzésre, dobozolásra, elosztásra kiírt tenderre négy cég jelentkezett, végül csak egy, a Halker maradt versenyben, így el is vitte a bruttó 17,4 milliárd forintos megbízást. Hadházy a 444.hu-nak elmondta: találkozott a Halker egyik dolgozójával, aki szerint előre tudták, hogy nyerni fognak, sőt, egy olyan táblázatot is eljuttatott a politikushoz, amire a tolnai szociális intézményeknek adott ajánlatok mellé ceruzával beírta, hogy a piaci cégeknek mennyivel olcsóbban adják az egyes árukat, mint a rászorulókkal foglalkozó intézményeknek. A táblázat szerint amíg a sajtkrém kilóját a cégek 879 forintért megkapják, addig a szociális intézményeknek 1020 forintot kell fizetni kilónként. Hadházy a portálnak azt mondta:

Sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást még nem találtam: éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó – így ennyivel kevesebb gyermeken lehet segítsen, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le helyi maffia a nemzetközi segélyeket.

Ugyanennek a programnak az első, kisebb költségvetésű fele is botrányt kavart: 2017 júniusában úgy osztották szét az egymilliárd forint uniós pénzből vásárolt élelmiszert, hogy a szállításra használt kartondobozok oldalán, a kormányzati óriásplakátok dizájnját utánzó felirat azt hirdette, hogy

EZT A CSOMAGOT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA JUTTATTA EL ÖNHÖZ ÉS CSALÁDJÁHOZ.

Vásárosnamény, 2017. június 13.
Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára (b) és Filep Sándor polgármester élelmiszercsomagot ad át Rózsa Andrásnak Vásárosnaményban, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat irodájában tartott sajtótájékoztatón 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élõ, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetû gyermekek.
MTI Fotó: Balázs Attila
Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Filep Sándor polgármester élelmiszercsomagot ad át Rózsa Andrásnak Vásárosnaményban 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élõ, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyermekek
(Fotó: Balázs Attila / MTI)

Arról azonban egy szó sem esett, hogy a segítséget az EU finanszírozta. Tényszerűen a csomagokat a közbeszerzést elnyerő magánválalkozás, az Enger Kft. juttatta el a családokhoz – uniós pénzből.

Addig csűrtek-csavartak, míg eltelt két év

A program eleve késve indult. A Magyar Nemzet tudta meg, hogy  bár az Európai Bizottság már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő, döntően uniós forrásból megvalósuló, harmincmilliárd forintos keretösszegű operatív programot, és a kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában elindítják azt, csak 2015. november végén jelent meg az élelmezési program pályázati felhívása.

A legszegényebbek élelmezését segítő program kétéves csúszása mögött az állhat, hogy a pályázati kiírásban több súlyos hibát is elkövettek, így többször is módosítani kellett azt.

Kiemelt képünkön egy élelmiszercsomag tartalma Vásárosnaményban, Rózsa András Kraszna úti házának udvarán 2017. június 13-án
Fotó: Balázs Attila / MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.