Belföld

Vizsgálódik az OLAF a szegények élelmiszercsomagjainál

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előzetes eljárásban vizsgálja, hogy történt-e csalás vagy szabálytalanság az uniós társfinanszírozású Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében kiosztott élelmiszersegélyeknél – tudta meg a 24.hu. Az élelmiszercsomagokat a legnagyobb nélkülözésben élő magyarok megsegítésére szánták. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tavaly decemberben beszélt arról, hogy a program keretében az év végéig 11 ezer rászoruló kap tartós élelmiszert.

A közbeszerzés gyanús részleteit Hadházy Ákos LMP-s poltikus tárta fel. A beszerzésre, dobozolásra, elosztásra kiírt tenderre négy cég jelentkezett, végül csak egy, a Halker maradt versenyben, így el is vitte a bruttó 17,4 milliárd forintos megbízást. Hadházy a 444.hu-nak elmondta: találkozott a Halker egyik dolgozójával, aki szerint előre tudták, hogy nyerni fognak, sőt, egy olyan táblázatot is eljuttatott a politikushoz, amire a tolnai szociális intézményeknek adott ajánlatok mellé ceruzával beírta, hogy a piaci cégeknek mennyivel olcsóbban adják az egyes árukat, mint a rászorulókkal foglalkozó intézményeknek. A táblázat szerint amíg a sajtkrém kilóját a cégek 879 forintért megkapják, addig a szociális intézményeknek 1020 forintot kell fizetni kilónként. Hadházy a portálnak azt mondta:

Sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást még nem találtam: éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó – így ennyivel kevesebb gyermeken lehet segítsen, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le helyi maffia a nemzetközi segélyeket.

Ugyanennek a programnak az első, kisebb költségvetésű fele is botrányt kavart: 2017 júniusában úgy osztották szét az egymilliárd forint uniós pénzből vásárolt élelmiszert, hogy a szállításra használt kartondobozok oldalán, a kormányzati óriásplakátok dizájnját utánzó felirat azt hirdette, hogy

EZT A CSOMAGOT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA JUTTATTA EL ÖNHÖZ ÉS CSALÁDJÁHOZ.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Filep Sándor polgármester élelmiszercsomagot ad át Rózsa Andrásnak Vásárosnaményban 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élõ, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyermekek
(Fotó: Balázs Attila / MTI)

Arról azonban egy szó sem esett, hogy a segítséget az EU finanszírozta. Tényszerűen a csomagokat a közbeszerzést elnyerő magánválalkozás, az Enger Kft. juttatta el a családokhoz – uniós pénzből.

Addig csűrtek-csavartak, míg eltelt két év

A program eleve késve indult. A Magyar Nemzet tudta meg, hogy  bár az Európai Bizottság már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő, döntően uniós forrásból megvalósuló, harmincmilliárd forintos keretösszegű operatív programot, és a kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában elindítják azt, csak 2015. november végén jelent meg az élelmezési program pályázati felhívása.

A legszegényebbek élelmezését segítő program kétéves csúszása mögött az állhat, hogy a pályázati kiírásban több súlyos hibát is elkövettek, így többször is módosítani kellett azt.

Kiemelt képünkön egy élelmiszercsomag tartalma Vásárosnaményban, Rózsa András Kraszna úti házának udvarán 2017. június 13-án
Fotó: Balázs Attila / MTI 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik