Belföld
Vásárosnamény, 2017. június 13.
Élelmiszercsomag tartalma Vásárosnaményban, Rózsa András és Milák Ildikó Kraszna úti házának udvarán 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyermekek.
MTI Fotó: Balázs Attila

Vizsgálódik az OLAF a szegények élelmiszercsomagjainál

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 03. 23. 10:29

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előzetes eljárásban vizsgálja, hogy történt-e csalás vagy szabálytalanság az uniós társfinanszírozású Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében kiosztott élelmiszersegélyeknél – tudta meg a 24.hu. Az élelmiszercsomagokat a legnagyobb nélkülözésben élő magyarok megsegítésére szánták. A gyanús közbeszerzés részleteit Hadházy Ákos, az LMP politikusa derítette ki. Két pályázót azért zártak ki a 17 milliárdos tenderből, mert túl olcsón végezték volna el a munkát.
Korábban a témában:

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előzetes eljárásban vizsgálja, hogy történt-e csalás vagy szabálytalanság az uniós társfinanszírozású Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében kiosztott élelmiszersegélyeknél – tudta meg a 24.hu. Az élelmiszercsomagokat a legnagyobb nélkülözésben élő magyarok megsegítésére szánták. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tavaly decemberben beszélt arról, hogy a program keretében az év végéig 11 ezer rászoruló kap tartós élelmiszert.

A közbeszerzés gyanús részleteit Hadházy Ákos LMP-s poltikus tárta fel. A beszerzésre, dobozolásra, elosztásra kiírt tenderre négy cég jelentkezett, végül csak egy, a Halker maradt versenyben, így el is vitte a bruttó 17,4 milliárd forintos megbízást. Hadházy a 444.hu-nak elmondta: találkozott a Halker egyik dolgozójával, aki szerint előre tudták, hogy nyerni fognak, sőt, egy olyan táblázatot is eljuttatott a politikushoz, amire a tolnai szociális intézményeknek adott ajánlatok mellé ceruzával beírta, hogy a piaci cégeknek mennyivel olcsóbban adják az egyes árukat, mint a rászorulókkal foglalkozó intézményeknek. A táblázat szerint amíg a sajtkrém kilóját a cégek 879 forintért megkapják, addig a szociális intézményeknek 1020 forintot kell fizetni kilónként. Hadházy a portálnak azt mondta:

Sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást még nem találtam: éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó – így ennyivel kevesebb gyermeken lehet segítsen, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le helyi maffia a nemzetközi segélyeket.

Ugyanennek a programnak az első, kisebb költségvetésű fele is botrányt kavart: 2017 júniusában úgy osztották szét az egymilliárd forint uniós pénzből vásárolt élelmiszert, hogy a szállításra használt kartondobozok oldalán, a kormányzati óriásplakátok dizájnját utánzó felirat azt hirdette, hogy

EZT A CSOMAGOT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA JUTTATTA EL ÖNHÖZ ÉS CSALÁDJÁHOZ.

Vásárosnamény, 2017. június 13.
Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára (b) és Filep Sándor polgármester élelmiszercsomagot ad át Rózsa Andrásnak Vásárosnaményban, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat irodájában tartott sajtótájékoztatón 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élõ, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetû gyermekek.
MTI Fotó: Balázs Attila
Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Filep Sándor polgármester élelmiszercsomagot ad át Rózsa Andrásnak Vásárosnaményban 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élõ, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyermekek
(Fotó: Balázs Attila / MTI)

Arról azonban egy szó sem esett, hogy a segítséget az EU finanszírozta. Tényszerűen a csomagokat a közbeszerzést elnyerő magánválalkozás, az Enger Kft. juttatta el a családokhoz – uniós pénzből.

Addig csűrtek-csavartak, míg eltelt két év

A program eleve késve indult. A Magyar Nemzet tudta meg, hogy  bár az Európai Bizottság már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő, döntően uniós forrásból megvalósuló, harmincmilliárd forintos keretösszegű operatív programot, és a kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában elindítják azt, csak 2015. november végén jelent meg az élelmezési program pályázati felhívása.

A legszegényebbek élelmezését segítő program kétéves csúszása mögött az állhat, hogy a pályázati kiírásban több súlyos hibát is elkövettek, így többször is módosítani kellett azt.

Kiemelt képünkön egy élelmiszercsomag tartalma Vásárosnaményban, Rózsa András Kraszna úti házának udvarán 2017. június 13-án
Fotó: Balázs Attila / MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.