Gazdaság

3 milliárd forinttal emelte a béreket a paksi atomerőmű, megfeleződött a nyeresége

A paksi erőművet tulajdonló állami társaság adózott eredménye tavaly 4,8 milliárd forinttal kevesebb lett, mint 2016-ban.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2016-ban 8,6 milliárdos nyereséget ért el, 2017-ben már csak 3,7 milliárdot. Ezt május 31-ig ki is veszi osztalékként az állami tulajdonos.

Főként az árbevétele csökkent, 174,7 milliárdról 170,1 milliárdra, azaz 4,6 milliárd forinttal. Ezen belül a villamosenergia-árbevétel a legnagyobb tétel, itt 4,5 milliárdos volt a visszaesés.

Ugyanakkor nőttek bizonyos költségtételek is, például a menedzsmentdíj (+2,4 milliárd forinttal), valamint nőttek az építményadó költségei (+2,3 milliárd) és a céltartalékképzés (+2,9 milliárd). Viszont leírták a teljes 3. blokk értékcsökkenését (-4,6 milliárd forint). Így az üzemi eredmény is rosszabb lett, a bázis évi értékhez képest 8,6 milliárddal csökkent.

Az erőmű területén vagy azon kívül az utóbbi időben többször történtek üzemzavarok, meghibásodások, így le kellett állítani a 3-as, az 1-es, és a 4-es blokkot is. Elektromos elosztók, hőmérsékletmérők mondták fel a szolgálatot. A blokkok leállítása ugyanakkor a nukleáris biztonságot nem érinti.

A létesítményben változatlan létszám (2488 fő) mellett 3 milliárddal nőtt a bérköltség, összesen 29 milliárdra. A beszámoló szerint a bérköltség azért nőtt, mert 10 százalékkal kellett emelni a béreket, illetve magasabb felmentési bért is fizettek. E mellett a kapcsolt szállítókkal szembeni kötelezettségek is 4,4 milliárd forinttal nőttek, főként az MVM Zrt. által 2017. évre kiszámlázott bruttó 6,2 milliárd forintos (nettó 4,9 milliárdos) menedzsmentdíj miatt.

Az atomerőmű 2,1 milliárd forintot fordított hirdetésre, reklámra, közvélemény-kutatásra.

Az MVM fő médiabeszállítója a Szijjártó Péter barátjaként ismert Kuna Tibor cégei, a Trinity és a Young and Partners.

Kiemelt képünk: MTI Fotó / Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik