Gazdaság

Cseh milliárdos veszi meg a Telenort, a cége nem kommentálja, hogy Orbánnal is tárgyalt volna

Az MTI ma reggel közölte: a norvég Telenor 2,8 milliárd euróért eladja kelet-közép-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a kelet-közép-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.

A PPF a cseh milliárdos Petr Kellner tulajdona. Kellner a 14-16 milliárd dollárosra becsült vagyonával a régió leggazdagabb embere, egyben a világ harmadik leggazdagabb bankára. Jelentős távközlési befektetései is vannak, övé az O2 mobiloperátor és a Cetin infrastrukturális cég.

A magyar Telenorra korábban – a portfolio.hu szerint – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum csoport vételi (indikatív) ajánlatot tett.

Iparági pletykák szerint még mindig elképzelhető, hogy a magyar Telenor végül mégis Mészáros Lőrincékhez kerül, a cseh befektető ugyanis dönthet úgy, hogy a most megvásárolt cégcsoportot feldarabolja, és egyesével értékesítheti, vagyis a magyarországi operáció nem egy, hanem két lépésben kerülhet magyar tulajdonoshoz. Az Index szerint Mészárosék állítólag jelezték a cseh milliárdos társaságának, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné őket. A lap egyik forrása szerint, ez inkább csak a magyar fél szándéka, és a cseh vevő nem tervez azonnal újabb dealt.

A 24.hu információi szerint, korábban felmerült az is, hogy Orbán Viktor és Petr Kellner személyesen találkozik a hazai Telenor eladása ügyében. A PPF kérdésünkre nem cáfolta, de nem is erősítette meg a tárgyalás tervét, sem a tényét. Azt írták még februárban, hogy a cég nem kommentálja a többségi tulajdonos magánprogramját. Ilyen találkozóról azonban nekik nincs tudomásuk. A Miniszterelnöki Sajtóiroda nem válaszolt a megkeresésünkre.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik