Belföld

Eladták a Telenor Magyarországot

A norvég Telenor csoport szerdán bejelentette, hogy megállapodást kötött közép-kelet-európai leányvállalatai eladásáról. A vevő a cseh Petr Kellner milliárdos tulajdonában lévő PPF Csoport, mely 2,8 milliárd euró (27 milliárd norvég korona) cégérték alapján számított áron vásárolja meg a Telenor-leányokat.

A tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót is.

A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre. Az ügyletet követően skandináviai integrált vezetékes és mobilszolgáltatók valamint erős ázsiai mobilszolgáltatók alkotják majd a Telenor Csoportot. A Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a közép-kelet-európai leányvállalatok

– indokolja a lépést Sigve Brekke, a Telenor Csoport vezérigazgatója egy szerdai nyilatkozatban.

A PPF Csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportjaként megközelítőleg 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Befektetései különböző iparágakra terjednek ki, így a bank- és ingatlanszektorra, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacára, a bányászatra és a távközlésre. Korábbi befektetései közé tartozik a cseh O2 megvásárlása a Telefonicától 2013-ban és a Nova Broadcasting Group megvásárlása Bulgáriában 2018-ban – áll a társaság közleményében.

Ezzel a felvásárlással a PPF Csoport további négy országra terjeszti ki távközlési portfólióját, ezzel megvalósítva régi célját, hogy közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljon, felhasználva eddigi tapasztalatait piaci pozíciója megerősítésére

– jelentette ki Ladislav Bartoníček, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvényese.

Telenor Magyarország: A megszokott módon szolgáltatunk tovább

A Telenor Magyarország jól teljesít a piacon, és folyamatosan arra törekszik, hogy minél inkább ügyfélközpontú és könnyen használható termékeket kínáljon. Meggyőződésünk, hogy folytatni tudjuk sikertörténetünket Magyarországon. A PPF Csoport világos célt tűzött ki távközlési portfóliója számára, és a Telenor közép- kelet-európai leányvállalatai kulcsszerepet játszanak ennek megvalósításában. Szeretném hangsúlyozni, hogy a tranzakció semmilyen hatással nem lesz ügyfeleinkre és helyi partnereinkre, és a továbbiakban is a megszokott módon folytatjuk üzleti működésünket. Változatlanul kiváló minőségű szolgáltatást és hálózati élményt nyújtunk ügyfeleinknek nap mint nap

– mondta Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A közlemény aláhúzza: az ügylet lezárásához még a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, melyet 2018 harmadik negyedévére várnak. Arról is tájékoztatást adtak, hogy a vevő a vételárat halasztottan fizeti ki. A bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki a PPF. Az elfogadott tranzakciós ár egyébként a cégérték/EBITDA 6,4-szerese a 2017-es EBITDA alapján. (Az EBITDA a kamatok, az adózás és amortizáció előtti eredményt jelenti.)

Index: Mészáros Lőrinc még megszerezheti a magyar leányvállatot

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani arról, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egyik cége is a Telenor vevőjelöltjei között lehet. Az Index ennek kapcsán most azt írja, hogy a cseh felvásárlás nem jelenti azt, hogy a hazai Telenor a jövőben sem kerül Mészáros Lőrinc kezébe, mert információik szerint a felek (Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége) már korábban is felvették a kapcsolatot, a magyar cég ugyanis állítólag jelezte a cseh milliárdos társaságának, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné. Ugyanakkor volt olyan forrása is a portálnak, aki szerint ez inkább csak a magyar fél szándéka és a cseh vevő nem tervez azonnal egy újabb tranzakciót.

A Telenor 1994-ben lépett be Magyarországra

A Telenor csoportnak 178 millió ügyfele van, jelenleg 12 piacon vannak jelen Skandináviában, Közép-Kelet-Európában és Ázsiában, és 30 ezer munkavállalójuk van. A Telenor 25 éven át rendelkezett mobilszolgáltatókkal a közép-kelet-európai régióban. 1994-ben lépett be a magyar piacra a Pannon GSM felvásárlásával, majd regionális jelenlétét kiterjesztve, 1996-ban indította el mobilszolgáltatásait Montenegróban, 2006-ban pedig felvásárolta a szerb Mobi 063 szolgáltatót. Bulgáriában 2013-ban vette meg a Globult a Telenor.

A közép-kelet-európai leányvállalatok a Telenor Csoport árbevételéhez mintegy 11,8 milliárd norvég koronával (9 százalék), EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával (8 százalék) járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

Azt is írják, hogy a Telenor Csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a közép-kelet-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A tranzakcióból származó 3 milliárd norvég korona adózás utáni számviteli nyereség a tranzakció lezárása után kerül be a Telenor könyveibe.

A vállalat egyébként rendkívüli osztalék kifizetéséről is határozott.

Még Mészárosnak is drága lehet a Telenor
A cég értéke 300-350 milliárd forint lehet.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik