Gazdaság

Egyre jobbak vagyunk paradicsomtermesztésben

paradicsom (Array)
paradicsom (Array)

Csökkenő termőterületen érünk el mind nagyobb termésmennyiséget. A titiok nyitja a technológiai színvonal növekedése.

Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére, 400 hektárra csökkent, a termésmennyiség az elmúlt években folyamatosan nőtt, meghaladta a 110 ezer tonnát. Az így elért, akár félszáz kilogramm négyzetméterenkénti termésátlag pedig már bizakodásra adhat okot – derül ki a növényvédőszer- és vetőmag értékesítő Syngenta Magyarország adataiból.

A közleményben Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere a cég szakmai rendezvényén pénteken Szentesen elmondta: a hajtatott paradicsom termőterülete jelentősen csökkent. Míg 2002-ben 950 hektáron termeltek, addig most alig haladja meg a 400 hektárt. A termésmennyiség viszont évek óta növekszik a technológiai színvonal emelkedésének köszönhetően.

Fólia helyett üvegházban

A hagyományos “fóliás” termesztés megszűnőben van, felváltja a modern üvegházakban végzett intenzív, talaj nélküli termelés – tette hozzá. A paradicsomtermelők tavaly a közepesnél jobb évet zártak: a tavaszi időszakban az árak gyorsan csökkentek, nyárra viszont emelkedtek, az ősz pedig a sokéves átlaghoz képest is kiemelkedő volt.

A közlemény szerint az 1500 hektáron zajló hajtatott paprikatermesztés esetében a termésátlag négyzetméterenként 10-25 kilogrammra tehető. A hagyományos fehér paprika szempontjából 2014 rossz évnek tekinthető: a tavasszal kialakult alacsony árak az egész évet jellemezték, sokan emiatt váltottak idén kápia paprikára.

Import – várakozások

A szakember az idei szezonról elmondta: az európai zöldségtermesztést komolyan érinti az Oroszország által bevezetett behozatali tilalom. Úgy látják, hogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) is befolyásolhatja az import zöldségek mennyiségét, mert a rendszerrel nehézkessé és kockázatossá válik külföldről behozni és áfa nélkül értékesíteni a zöldséget. Jelezte: a legtöbb zöldség fajban jobb termelői árak vannak, mint a tavaly és ez remélhetőleg kitart az egész szezonban is.

Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke kifejtette: nagyon fontos az élelmiszerbiztonság szempontjából a szántóföldtől az asztalig tartó nyomon követhetőség. Ez lehetővé teszi, hogy célzottan és gyorsan intézkedni tudjanak a hatóságok kérdéses esetekben, így óvják a fogyasztókat és a tisztességes termelőket. Jól érzékelhető az ágazatban a technológiai fejlődés, a régi típusú fóliasátrak fogynak, míg nagy felületű modern üvegházak épülnek. Paradicsom esetében kitörési pontnak nevezte az intenzívebb termelést, amihez beruházásokra lenne szükség. Az igazi áttörés a 100 hektáros bővülés lenne, így áprilistól november végéig jó minőséggel jelen lehetne lenni a külföldi piacokon is – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik