Gazdaság

Borsos díja lehet a külföldi bankkártya-használatnak

bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )

Míg a bankkártyás vásárlás továbbra is többnyire díjmentes külföldön, addig a készpénzfelvétel költsége a vizsgált betéti kártyáknál elérheti a háromezer forintot is száz euróra.

Jelentős eltérések vannak abban, hogy egy-egy bank mekkora díjat számít fel a betéti kártyáknál a külföldi használatra, s az is eltérő, hogy a tranzakciós illetéket mennyire terhelik át az ügyfelekre. Tegyük hozzá: szeptembertől egyre inkább.

Akik még csak ezután indulnak nyaralni, azok számára tehát érdemes lehet átgondolni ilyen szempontból is, hogy ha több bankkártyájuk van, akkor melyiket használják. Főleg, mert az 1000-2000 forint körüli díjak mellett találhatunk akciós nullás nyári ajánlatot is.

A K&H-nál például idén július 2-tól emelkedtek a bankkártyás külföldi készpénzfelvétel díjai. Korábban a felvett összeg 1 százalékát plusz 1558 forintot számítottak fel. Azonban a díj már 1,06 százalék plusz 1646 forint. A leggyakrabban felvett összeg egy felmérés szerint 100 euró. Erre az összegre (293 forintos árfolyammal számolva) 1957 forint a költség. A kártyás vásárlás viszont díjmentes külföldön is.

Ami a vásárlásokat illeti, azok az Ersténél sem kerülnek külön pénzbe. Náluk a saját bankcsoportnál kedvezményes a készpénzfelvétel, és szeptember 2-tól emelkednek a díjaik. Jelenleg, ha a saját bankcsoport ATM-jénél veszünk fel készpénzt, annak díja 0,87 százalék + 55 forint (100 eurónál ez 310 forintot jelent), ősztől viszont három tételből áll a díj: 0,6 százalék + 60 forint+ 0,6 százalék (100 euróra ez plusz 112 forintot jelenthet). Ha más bank ATM-jéből kérünk pénzt, annak díja 1,98 százalék + 1105 forint (1685 forint 100 euróra), szeptember 2-tól pedig szintén háromtagú a díj: 1,76 százalék + 1160 forint + 0,6 százalék (ami 8 forint pluszköltséget jelent 100 eurónál). A + 0,6 százalék pedig bizonyára nem véletlen, hiszen pont ennyi a készpénzfelvétel megemelt tranzakicós illetéke augusztus elsejétől.

Fotó: Northfoto

Az FHB-nál július 1. és augusztus 31. között két típusú betéti kártyánál ismét meghirdették a nullaforintos külföldi kártyahasználati akciót. A harmadik bankkártyatípusra azonban ez a kedvezmény nem érvényes. A nullás akció azt jelenti, hogy a külföldi ATM- és POS-használat díját felszámítják, amikor a tranzakció megtörténik, de aztán 15 napon belül visszatérítik. Így tranzakciós illeték sem terheli az ügyfeleket.

A banknál egyébként bankszámlacsomagtól függ, hogy számítanak-e fel tranzakciós illetéket. Általánosságban úgy van, hogy az aktívan bankkártyával vásárló ügyfeleknek szóló csomagoknál a kártyás vásárlásra nincs illeték, a készpénzfelvételre viszont mindenkinek van.

A banknál egyébként szeptember 9-től változnak majd a díjak. Jelenleg 1 százalék + 1085 forint +  0,03 százalék (de legfeljebb 6000 forint) a külföldi ATM-es készpénzfelvétel díja (ami 100 euróra 1466 forintos költséget jelent). Szeptembertől pedig az emelt tranazakciós díjjal nő a költség, vagyis 1 százalék + 1085 forint + 0,06 százalék lesz (száz eurónál ez szintén mintegy 88 forintos költségnövekedést jelent).

Megkeresésünkre a Citibank is válaszolt. Náluk az idén június 15-étől érvényes díjszabás szerint a betéti kártyás vásárlások külföldön is díjmentesek. Új tarifájuk pedig szeptember 5-étől lesz érvényes, ebben már azt írják, hogy a kártyás vásárlásokra (a külföldire is) 0,3 százalékos, maximum 6020 forintos díjat számítanak fel (ez az augusztustól megemelt tranzakciós adónak felel meg tulajdonképpen), ami 100 eurós vásárlásnál 88 forint pluszkiadást jelent.

Náluk díjcsomagtól is függőek a betéti kártyás készpénzfelvételi díjak. Comfort díjcsomagjuknál például jelenleg 1,3 százalék, de minimum 2955 forint a külhoni készpénzfelvétel díja. Vagyis 100 eurónál a 2955 forintos díj érvényesül. Szeptember 5-étől pedig 1,6 százalék lesz a költség, de legalább 3160 forint.

Az MKB-nál a kártyás vásárlás most díjmentes, s ahogy az Ersténél és az OTP-nél, náluk is egyelőre – visszavonásig – így marad. A külföldi készpénzfelvételért jelenleg 8 eurót + 0,3 százalékot számolnak fel, de legfeljebb 6000 forintot. 100 euró ATM-es felvételénél ez 2432 forint költséget jelent. Ők hirdették meg először a tranzakciós adó emelése után a díjcsomagjukat. E szerint már a megemelt 6 ezrelékes illetéket számítják fel az ügyfeleknek a készpénzfelvételre. Így ősztől 88 forinttal nő a díj.

Az OTP konkrét készpénzfelvételi díjakat nem írt megkeresésünkre, csak azt, hogy a kártyás vásárlás ingyenes náluk. A július elsejétől érvényes díjaik azt mutatják, hogy a bankcsoportukhoz tartozó külföldi ATM-eknél 1,45 eurós díjat számítanak fel a készpénzfelvételre, ami tehát a felvett összegtől függetlenül mintegy 425 forintos díjat jelent. Az idegen ATM-eknél pedig 3,17-3,54 euró + a felvett összeg 1,35, illetve 1,49 százaléka a költség, kártyatípustól függően. Tehát 1325–1474 forintnyit terhelnek rá a számlánkra egy 100 eurósért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik