Gazdaság

A többség készpénz nélkül indul külföldre nyaralni

Bankkártya (Bankkártya)
Bankkártya (Bankkártya)

Egyre több magyar használ bankkártyát, ha külföldre utazik.

A külföldön nyaralók közül sokan készpénz helyett inkább bankkártyával indulnak útnak – derül ki a CIB Bank megbízásából a Xallis Consulting által készített kutatásból.

Az országhatáron túli utazások során egyre népszerűbb kártyahasználat jól látszik a bank saját statisztikáiban is: a plasztikkártya-tulajdonosok június és augusztus között közel 30 százalékkal költenek többet bankkártyával külföldön, mint az év többi hónapjában.

Csak 39 százalék visz készpénzt

A 30-55 év közötti nagyvárosiak körében végzett kutatás eredményei szerint a külföldön nyaralók többsége nem készpénzt visz az utazásra, hanem a bankkártyájára támaszkodik a nyaralás során. 38 százalékuk válaszolta, hogy kártyáját fizetésre, 23 százalékuk pedig készpénzfelvételre használja. Mindössze a külföldön nyaralók 39 százaléka vált valutát indulás előtt.

A magas külföldi bankkártya-használat népszerűségét erősíti, hogy bizonyos bankkártyákhoz díjmentes készpénzfelvétel is társul, így a határon túl nem kell extra költségekkel számolni – mondta ezzel kapcsolatban a CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezetője, Surányi Zoltán.

Nyáron megugrik a külföldi bankkártyás költés

Jól mutatja a plasztikkártyák határon túli használatának egyre növekvő arányát, hogy a CIB Bank adatai szerint tavaly már a kártyás tranzakciók 11 százaléka történt külföldön, a kártyahasználat csúcsszezonja pedig egybeesik a nyaralási szezonnal.


Fotó: Kummer János

A nyári hónapokban majdnem 30 százalékkal többet költenek az ügyfelek külföldön, mint a többi hónapban, a legnagyobb növekedés pedig a szállodai költésekben mutatkozik. A külföldi kártyahasználat több mint harmada nyaralásszervezéshez kapcsolódik (szállodafoglalás, repülőjegy vásárlás, stb.), de sokan használják kártyájukat áruházakban és benzinkutakon is.

Így bankolunk külföldön

Az átlagos készpénzfelvétel összege külföldön 48 000 forint, a leggyakrabban felvett összeg pedig 100 euró. Azok, akik használják a kártyájukat külföldön, átlagosan évente körülbelül négyszer használnak ATM-et határainkon túl.

A külföldön bonyolított tranzakciók több mint 80 százaléka vásárláshoz kapcsolódik, közel ötöde pedig készpénzfelvételhez. Akik használják külföldön a kártyájukat, azok közül sokan (90 százalék) rendelkeznek utasbiztosítással is.

Ha kíváncsi rá, külföldön milyen tranzakciót milyen kártyával célszerű intézni, kattintson!

Miből megyünk külföldre nyaralni?

A kutatásból az is kiderül, hogy a külföldre utazók többsége (65 százalék) havonta félretett pénzből spórolja meg a nyaralásra valót, de vannak, akik a szülők által fizetett útra mennek (12 százalék) vagy banki hitelből (9 százalék), esetleg más kölcsönből fedezik utazásukat (3 százalék).

Az utazási célpontok között Nyugat-Európa a legnépszerűbb, ide tart a külföldön nyaraló magyarok fele. Az országok közül idén is Horvátországba utaznak a legtöbben, déli szomszédunkat pedig Olaszország követi a népszerű célpontok között.

A bank szakértői egyébként a határon túli bankkártyás tranzakciók további növekedésére számítanak. Ezt szerintük segítheti, hogy az egyik kártyájukkal ingyenes az bankautomatás kuna-felvétel testvérbankjuknál a PBZ-nél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik