Gazdaság

Így spórolhat a nyaralás előtt és alatt

Ne kuporgassunk, nyaraljunk!

Kapcsolódó cikkek

Az emberek 60 százaléka tervez idén nyaralást, tudatosan azonban csak minden második nyaralni induló tesz félre a várható költségekre – legalábbis erre jutott az ING Biztosító nemzetközi gyorsfelmérése. Azoknak sem árt az elővigyázatosság, akik előtakarékoskodnak a következő szabadságra, ugyanis a kézenfekvő költségek mellett érdemes egyéb váratlan kiadásokkal is számolni.

A nyár a jól megérdemelt pihenés és a feltöltődés időszaka, így nem meglepő, hogy az európai lakosság közel fele legalább egyszer részt vett nagyobb utazáson tavaly nyáron (az Eurostat adatai szerint). A pár napos vagy éppen pár hetes utazás és az azzal járó költségek azonban tetemes összegre rúghatnak, így előre tervezni mindenképpen megéri, de hogyan?

Az ING tanácsai

Először is döntsük el, hova mennénk szívesen és milyen hosszú időre, majd kalkuláljuk ki a várható költségeket. Vegyük számba, milyen kiadásaink lehetnek, számoljunk az utazással, a szállással, az étkezési költségekkel, valamint a városnézéssel kapcsolatos díjakkal is.


Nem kell nagy felhajtás
Fotó: Neményi Márton

Amennyiben a pontos összeggel tisztában vagyunk, létrehozhatunk egy alapot, amelyet rendszeres időközönként, praktikusan több hónappal a tervezett indulás előtt elkezdhetünk gyarapítani. Ez akár lehet boríték vagy persely, aminek nevet is adhatunk, például „Horvátország 2014” felirattal. Szakemberek szerint egy névtelen megtakarítással szemben a „felpántlikázott” vagy célzott spórolás motiváltabbá tehet, és sokkal jobban működik az általános kuporgatásnál.

Így lehet nyaralás közben spórolni

Első hallásra könnyűnek ígérkezik minden hónapban megtakarítani egy adott összeget, azonban a helyzet ennél bonyolultabb. A tapasztalatok szerint az emberek nem csak a nyaraláshoz hasonló egyszeri és rendkívülinek tekinthető kiadáselemeket nem tekintik át jól, de sok esetben alábecsülik a költségeket is.

A külföldi nyaralásra félretett összeg tervezésénél mindenképp gondoljunk a várható árfolyammozgásokra is! Ha a költségeket szeretnénk minél szűkebbre fogni, érdemes a tervezett úticél szálláslehetőségeit átgondolni, egy-egy városlátogatásnál például a szállodai szobaárak helyett kedvezőbb áron lehet apartmant foglalni, már néhány napra is.

A hosszabb nyaralásoknál érdemes a csoportos foglalások miatt kedvezőbb árat elérő kuponos szolgáltatók aktuális ajánlatait is ellenőrizni, hátha éppen a keresett üdülőprogram vár ránk kedvezménnyel. Az étkezési költségek jelentősen alakítják a büdzsét, a helyi alapanyagokból saját ellátással kombináció a pénztárcánknak és az ízlelőbimbóknak is kedvező megoldást kínál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik