Gazdaság

Simicskáék kezében landolhat az e-útdíj-megbízás

Dugó (dugó)
Dugó (dugó)

Lehetett volna új pályázat is, de a kormány az állami megvalósítás mellett döntött.

Az állam saját hatáskörében valósítja meg az elektronikus útdíjszedési rendszert – jelentette be a kabinet döntését Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Vásárosnaményban, a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

A kormányfő közölte, miután a nyertes Getronics visszalépett az elektronikusútdíj-tendertől – ahogy akkor mondták: a nagy nyomás miatt -, a kabinet két lehetőséget mérlegelt: új pályázat kiírását és az állami megvalósítást. Végül az utóbbi mellett döntöttek.

Korábban az Index azt írta, hogy ha az egyetlen pályázó eláll az üzlettől, akkor az ország tízmilliárdokat bukhat. A kormányfő azonban azt mondta: a költségvetésben rendelkezésre fog állni az a bevétel, amelynek az e-útdíjból kell befolynia. Hozzátette: ugyanez igaz a pénztárgépeknek az adóhatósághoz történő bekötésére is.

Kormányzati körökből származó információk szerint a projekt megvalósítását a NAV informatikai hátterére alapozhatja a kormány. Úgy tudjuk, ez alapvetően egy darab állami tulajdonban lévő cégből, a Pillér Kft.-ből áll.

Ez a tavaly 2,5 milliárd forintos árbevételű óbudai cég ugyanis az adóhivatal „házi informatikusa”, amely az összes fontosabb adóhivatali informatikai fejlesztést, telepítést, karbantartást végzi.

Másnak nem is dolgoznak

„A cég legfőbb partnere, a Nemzet Adó- és Vámhivatal igényei határozzák meg, hogy az adott évben milyen összegű és terjedelmű munkára tud szerződni. Mivel (a cég) kapacitását ezek a munkák jelenleg teljesen lekötik, a piac felé történő nyitásnak csak újabb létszámbővítéssel lenne lehetősége” – jelzi a cég mérlege kiegészítő mellékletében, hogy másnak alig tudnak dolgozni.


Fotó: Kummer János

Másutt azt írja: az átlagosan 52 fős állományú cég 80 százalékban dolgozik a NAV-nak, egy jogszabály adta lehetőség miatt közbeszerzés nélkül. 2011-ben harmadával bővítették a létszámot 2010-hez képest.

Mint a létszámból és az árbevételből is érzékelhető, a Pillér önmagában valószínűleg nem lenne képes egy ekkora (több tíz milliárdos) projekt végrehajtására, így – ha valóban erre a cégre esne a feladat – valószínűleg alvállalkozót vagy alvállalkozókat kellene bevonnia, mint ahogy az eredetileg tendernyertes Getronics is tette volna.

Simicskáék nyerhetnek a Getronics visszalépésén?

Ebben az esetben vélhetően jó esélyekkel indulna alvállalkozóként a RacioNet Számítástechnikai Zrt., amely eddig is sorra nyerte a NAV és az adóhivatal irányítása alatt álló Pillér Kft. informatikai közbeszerzéseit – nem egyszer verseny és tárgyalás nélkül, mint a Napi Gazdaság cikke is megállapítja. Ha pedig verseny van, akkor olyan nagyokat is képes megverni, mint a Hewlett-Packard.

A zrt. igazgatóságának tagja (2007-től) Laufer Tamás, Strommer Pál, Domokos István (akik jelenleg tulajdonosai is a társaságnak) és 2012. január elejéig Zsigri Ferenc volt, aki az állami és önkormányzati infrastruktúrafejlesztési közbeszerzéseket sorra nyerő Közgép Zrt. egyik cégjegyzésre jogosult tagja, több Közgép-leányvállalat ügyvezetője – derül ki az Opten adataiból. A RacioNetben üzletrésszel rendelkezett a Közgép, de azt 2011-ben értékesítette. A Közgép konszolidált 2010-es beszámolója szerint 50,67 százalékos részesedéssel rendelkezett a RacioNetben, befektetése akkor 142 millió forinton volt nyilvántartva mérlegében – foglalja össze a cég legfontosabb adatait a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik