Belföld

Simicskáék üzlete volt az azeri kiadatás?

safarov (Ramil Sahib Safarov)
safarov (Ramil Sahib Safarov)

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány reménybeli magánüzletek megvalósulása érdekében adta ki az azeri baltás gyilkost - mondta Molnár Csaba, a DK alelnöke. A politikus közölte: nemzetközi segítséget kérnek, mert Magyarországon a számvevőszék, az ügyészség és a bírósági rendszer is fideszes irányítás alatt áll.

A független országgyűlési képviselő hosszasan ismertetve Simicska Lajos, Nyerges Zsolt és Töröcskei István volt és jelenlegi üzleti kapcsolatait, arról beszélt, hogy áttételeken keresztül az ő érdekeltségükbe tartozik a baltás gyilkos kiadatása előtt két nappal megalapított Új Piacok Kereskedőház Zrt., amelynek feladata, hogy magyar cégeknek befektetéseket szerezzen Azerbajdzsánban.

Közölte: a DK az ügyben két héten belül személyes találkozót szervez az Európa Tanács tagállamainak Budapestre akkreditált képviselőivel és nemzetközi sajtótájékoztatót is tart, hogy bemutassa, “hogyan érünk el alig három-négy lépésben Simicska Lajostól és a Közgéptől az azeri baltás gyilkos kiadatásáig”. Hozzátette: a találkozón azeri politikusoknak is megpróbálják bemutatni, “milyen bűnös hálózat van Magyarországon a baltás gyilkos kiadatása mögött”.

Mint mondta, azért kérnek nemzetközi segítséget, mert a DK szerint nincs értelme a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszékhez, a volt fideszes képviselőjelölt Polt Péter legfőbb ügyészhez vagy a Szájer József fideszes politikus felesége által irányított bírósági rendszerhez fordulni. “Magyarországnak nincsen szerve, ami meg tud védeni minket a Közgép-társaságtól, Orbán és Simicska gusztustalan azerbajdzsáni üzleteitől” – fogalmazott Molnár Csaba.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik