Gazdaság

Barcza: Magyarországnak jár a lengyel megoldás

A két hiteltípus ugyanannyiba kerül, de nem ugyanaz az áruk – véli a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője, Barcza György.

Ismét itt az IMF delegációja, de nem tárgyalni. Ön szerint még mindig szüksége van Magyarországnak az IMF-hitelre?

Az attól függ, hogy melyik hiteltípusról van szó. Az elővigyázatossági hitelkeret, amilyenről például Lengyelország is megállapodott a valutaalappal, egy olyan hitelkeret, amelyet egy alapvetően egészséges gazdaság kap meg arra az esetre, ha egy külső válság miatt forrásokra lenne szüksége. A készenléti hitelt ezzel szemben egy olyan ország kapja, ahol makrogazdasági problémák vannak, s ezek kezeléséhez nyújt segítséget az olcsó IMF-hitel.

Szerintem Magyarországon összességében sikeresen zajlott le a válságkezelés, amit az bizonyít a legjobban, hogy készenléti hitel nélkül is lezajlott. Tehát az elővigyázatossági hitelkeretet kellene megkapnia az országnak.

Az IMF szerint a két hitel költsége ugyanaz. Akkor számunka mi a különbség a két hitel között?

A hitelek költsége szerintem közvetlenül nem összehasonlítható. A lengyel megoldásnál ugyanis egyszer kell megállapodni a hitelkeretről, míg a készenléti keretnél az ország veszít pénzügyi szuverenitásából. Ennél a típusnál ugyanis nemcsak a keret megállapításánál, hanem az igénybevételénél is egyezkedni kell.


Fotó: TV2

Márpedig hosszú távon az a legelőnyösebb, ha mi magunk kezeljük a problémákat, ahogy kezeljük is őket.

Hogy látja, valós opció a hitelkeret a kormány számára, vagy csak tárgyalgatnak, hogy nyitva maradjon mint lehetőség?

Szakmai szemmel nézve valós opció, mert minden feltételt teljesítünk. De gyakorlatilag azt látni, hogy az IMF addig nem akar megállapodást aláírni, amíg életben van a bankadó.

Nemrég Christine Lagarde azt mondta: általánosságban véve támogatja az IMF a szektorális adókat, s azon belül is a bankok megadóztatását, s csak a tranzakciós típusú adókat nem támogatja.

Ha valóban megváltoztatta az IMF azt, amit két éve mondott, nagy örömmel fogadjuk.

Ön szerint meg lehet oldani forintállamkötvények kibocsátásával is az idei évet, vagy mindenképp szükség lesz devizakötvényekre is?

A finanszírozási tervben szerepel forint is, deviza is. Szerintem a finanszírozási terv teljesíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik