Gazdaság

Még több állampapírt adnának el a lakosságnak

Viszik a Prémium Euro Magyar Államkötvényt (P€MÁK), új sorozatot adnak ki.

A nagy keresletre tekintettel a P€MÁK mennyiségét az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) négyszázmillió euróval megemelte 2013. január 11-én. Az így összesen egymilliárd euróra megemelt mennyiség azóta gyakorlatilag elfogyott – jelentette be sajtóközleményben a szervezet.

Tényleg a lakosság vette

A 2015/X sorozatszámú kötvény értékesítése 2013. január 17-én zárul le. Az új állampapírból a kibocsátás óta eltelt másfél hónap alatt a lakosság százmillió eurót meghaladó összegben vásárolt, azaz a lakosság részesedése 10 százalék felett alakult a teljes értékesített mennyiségen belül. A belföldi intézményi befektetők aránya 88 százalék volt, míg a külföldi vásárlóknál alig két százalék volt.

Új sorozatot adnak ki

A folyamatos megvásárolhatóság érdekében a P€MÁK-ból, mely belföldi és devizakülföldi természetes,- és jogi személyek és szervezetek számára is elérhető, új sorozatot bocsát ki az adósságkezelő 2013. január 17-i értéknappal. Az új, 2016/X megnevezésű eurókötvény 2016. május 25-én jár le, kamatfizetésre félévente kerül sor. Kamata az előző konstrukcióhoz hasonlóan az eurózóna fogyasztói árindexe, mely novemberben 2,2 százalék volt, plusz 2,5 százalék kamatprémiumból tevődik össze. Ez alapján az államkötvény induló éves kamata 4,7 százalék időarányos része lesz.

Azért a külföldiek pénzét is szeretnék

Az adósságkezelő fontosnak tartja kiemelni, hogy a P€MÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést. Az elmúlt év decemberében közzétett 2013. évi finanszírozási terv 4-4,5 milliárd euró összegű nemzetközi tőkepiaci kibocsátással számol, melynek megvalósítása az éves kibocsátási terv szerves részét képezi. A tőkepiaci kibocsátások időzítését és devizanemét a piaci helyzet alapján határozza meg az ÁKK Zrt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik