Gazdaság

IMF-hitelből szereztük vissza a Mol-részvényeket

Orbán Viktor szerint ez kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy csökkenjen az ország energiafüggősége.

Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdont Oroszországtól – jelentette be Orbán Viktor kedden a kormányülés után.

Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása – fogalmazott a miniszterlenök. Hozzátette: “nemzetstratégiai szempontból egyik legjelentősebb és közép-európai szinten is meghatározó nagyvállalatunkat most sikerült biztonságba helyeznünk”.

A kormányfő közölte: Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. “Erős magyar és erős közép-európai vállalatokra van szükség, hogy a XXI. században versenyképes legyen a régió és Magyarország. A Mol ilyen vállalat” – mondta.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar kormánynak mindenkor ki kell állnia az ország és a magyar emberek érdekeiért. “Ezt tettük, ezt tettem én is a mai napon, és ezt fogjuk tenni a jövőben is” – zárta sajtónyilatkozatát Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az ország versenyképessége miatt is fontos, hogy az ország az energia szempontjából függetlenné vált. A kormányfő szavai szerint ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt, egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást.

A korábban felvett IMF-hitelből finanszírozza az állam az orosz Surgutneftegas Mol részvénycsomagjának megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden Budapesten. A részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül majd – jelezte. A miniszter elmondta azt is: a kormány támogatja a Mol stratégiáját és menedzsmentjét.

Az ügylet kapcsán módosítani kell a költségvetési törvényt a forrás átcsoportosítás miatt – tette hozzá a miniszter. A Surguttal aláírt megállapodást az Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

Fellegi szerint piaci megállapodás született áprilisban a vásárlásáról, aminek a szövegezése mostanra zárult le. Hozzátette: nem csomagban történt a megállapodás, semmi mást nem adtak az oroszoknak, csak a vételárat. A megállapodást Vlagyimir Bogdanovval, az orosz vállalat vezérigazgatójával írták alá. A vételár nem növeli sem az államadósságot, sem pedig a költségvetési hiány mértékét, mert lehívott IMF-hitelből fizetik – emelte ki a miniszter.

Fellegi Tamás elmondta: további Mol-részvények is kerülhetnek az állam tulajdonába, mert a magánnyugdíj-pénztári vagyonnak része legalább 2,4 százaléknyi Mol-részvény is. Lehet azonban, hogy a 2,4 százalékot az állam eladja, bár erről még nincs kormánydöntés – tette hozzá.

A Nemzet Fejlesztési Minisztérium közleményben kommentálta a vásárlást, amelyben azt írja: a rendelkezésére álló eszközökkel a jövőben is igyekszik ésszerű keretek között tartani a külföldi kormányok és vállalatok befolyását, tulajdonszerzését a stratégiai nemzeti vállalatokban.

A vásárlás kapcsán az MSZP bűncselekményt emleget, a Jobbik viszont üdvözli a kormány lépését. Az LMP az államadósság növekedésétől tart. (Az ellenzéki reakciókról itt olvashat bővebben)

A Surgutneftegas sajtóosztályán kedden nem kommentálták Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését. Az MTI kérdésére azt válaszolták, hogy egyelőre nem fűznek a bejelentéshez megjegyzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik