Gazdaság

Mol-üzlet: megoszlanak az ellenzéki vélemények

Az MSZP bűncselekményt emleget a vásárlás kapcsán, a Jobbik üdvözli a kormány lépését. Az LMP az államadósság növekedésétől tart.

Ész nélküli pénzkidobásnak tartja az MSZP, hogy az állam 1,88 milliárd euróért visszavásárolta az orosz Surgutneftegas 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét.

Szanyi Tibor, a szocialisták elnökségi tagja azt mondta: az állam mintegy 40 százalékkal drágábban vásárolta meg a részvényeket, mint amennyiért az oroszok megvették őket. Szavai szerint ezért, és mert a 21,2 százalékos részesedés még ahhoz sem volt elég, hogy az oroszok részt vegyenek a Mol közgyűlésén, a döntés felesleges, felelőtlen, „a bűncselekmény határait súroló, ész nélküli pénzkidobás”.

Hozzátette: mivel a Mol-pakett megvásárlását a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelből finanszírozza a kormány, azt az adófizetőknek kell visszafizetniük, miközben a kormány különböző megszorításokkal hasonló összeget „présel ki” az emberekből. Szanyi szerint az oroszok az első perctől világossá tették, hogy pusztán pénzért nem adják el a pakettet, így a kormánynak más stratégiai vállalásokat is kellett tennie.

A Jobbik ezzel szemben üdvözli a Mol-részvénycsomagjának állami kézbe kerülését és elfogadhatónak tartja ennek a pénzügyi hátterét is „legalább tudjuk, hogy mire megy el a hitel” – jelentette ki Hegedűs Tamás keddi sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szerint az ügylettel tulajdonképpen „kijavították a korábbi felelőtlen privatizációs gyakorlatot” és az is bebizonyosodott, hogy „érdemes az oroszokkal tárgyalni”. Hegedűs Tamás pozitívumként értékelte, hogy így a jövőben az állam érdemben befolyásolni tudja a Mol stratégiai döntéseit, valamint meg tudja védeni az ellenséges célú felvásárlásoktól is a céget, így összességében a Mol piaci értéke is nőni fog.

Az LMP szerint nem igaz, hogy az állami Mol-részvényvásárlástól javul Magyarország energiabiztonsága, viszont 500 milliárd forinttal nő az államadósság – jelentette ki Jávor Benedek a miniszterelnök keddi bejelentésére reagálva budapesti sajtótájékoztatóján.

Jávor Benedek emlékeztetett rá, hogy a Surgutneftegaz az elmúlt időszakban nem mutatott hajlandóságot a Mol-részvények értékesítésére, ezért a mostani tranzakció nagy engedmény a részükről. „Reméljük nem az az ára ennek a kompromisszumnak, hogy ezért cserébe kell majd az új paksi blokkokat orosz cégekkel építtetni” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az LMP-s képviselő hangsúlyozta: a kormány halmozottan hátrányos helyzetű rétegektől von el forrásokat az államadósság csökkentésének indokával, ezért „nem biztos, hogy a legjobb döntés, hogy az államadósság rovására 500 milliárd forintot fektet a kormány egy tőzsdei cégbe”. Kiemelte azt is, hogy a tranzakció hatására egyáltalán nem lesz jobb Magyarország energiabiztonsága, hiszen nem lesz „egy cseppel több olaj sem Magyarországon”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik