Gazdaság

Az áthárítás és a választás bosszúja

Immár az államháztartási hiányt veszélyezteti a helyhatóságok támogatásának tudatos lefaragása.

Nemcsak a választási év miatt szaladt el tavaly az önkormányzatok hiánya, hanem azért is, mert a kormány a költségvetési deficit egy részét a támogatások folyamatos lefaragásával évek óta áthárítja – írja a Népszabadság, emlékeztetve rá, hogy ez immár a 3,8 százalékos államháztartási deficitcélt is veszélyeztetheti.

A téma szakértője, a Helyi Obszervatórium Nonprofit Kft. alapító-ügyvezetője a lapnak elmondta: a túlköltekezés egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy tavaly választási év volt, amikor a tapasztalatok szerint a helyhatóságok fejlesztési kedve is megnő.

Kovács Róbert úgy látja, a tavalyi negyedik negyedév adatait ráadásul az is jelentősen befolyásolhatja, hogy a kifizetések egy része bizonyosan akkor vált esedékessé. Vagyis: a deficit a most prognosztizálhatónál akár jóval nagyobb lehet.

Számos beruházás uniós támogatással valósul meg. Az utófinanszírozás miatt az önkormányzatok pénzforgalmi egyenlege átmenetileg igen kedvezőtlen, de amikor a támogatási összeg befolyik, a hiány azonnal csökken, bár esetleg csak a következő évben – tette hozzá.

Szerinte az önkormányzati rendszerben elkerülhetetlen az érdemi beavatkozás. Eljön ugyanis az a pillanat, amikor az állam hiába szab meg feladatokat, hiába írja elő az ellátásukhoz szükséges feltételeket, ha a települések az összes lehetőségeiket kimerítették.

A rendszer reformjára a közelmúltban több kormánypárti politikus is utalt, kilátásba helyezve, hogy bizonyos közszolgáltatásokat „visszaállamosítanak”. Ezzel az állam nagy pénzügyi terhet és politikai kockázatot vállal – mondta a közgazdász.

Amennyiben az állam a szolgáltató, mindenütt azonos színvonalat kell biztosítania, mert az egyes településtípusok között ma szinte természetes különbségeket nemigen lehetne megmagyarázni – véli Kovács Róbert.

A szakértő szerint ez a lépés ráadásul szembemenne azzal a sokat hangoztatott elvvel is, hogy a helyi közszolgáltatásokat a lakossághoz legközelebb és azon szinten kell biztosítani, ahol az hatékonyan ellátható.

AJÁNLOTT LINK:

Hiányt hozott a választás (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik