Gazdaság

Kopits: a bankadó lefékezi a növekedést

Ha megvalósul a kormány 29 pontos programja, akkor az idén teljesíthető a kitűzött hiánycél, miközben a kivetett bankadó lefékezi a gazdasági növekedést - fejtette ki Kopits György.

A Magyar Narancsban csütörtökön megjelenő interjúban a Költségvetési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a szerkezeti átalakítások az államháztartás középtávú egyensúlya miatt szükségesek. Úgy vélte, a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól hiába vár Magyarország engedékenységet, a piaci hitelezőket ez nem hatná meg.

A költségvetés idei alakulásával összefüggésben Kopits György arra emlékeztetett, hogy a Költségvetési Tanács előrejelzései és elemzései szerint az idei hiány 4,2 százalék lehet, de a 3,8 százalékos hiánycél megvalósítható.

A jövő évi kiadáscsökkentésről kifejtette, az államháztartás hiánya 2011-ben nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) három százalékát, de a kiadáscsökkentés szükséges mértéke attól is függ, mennyi lesz a bevétel.

A bankadóról elmondta, a pénzintézetek komoly piaci erővel rendelkeznek, és meg fogják találni az áthárítás módját, miközben csökkenhetik a hitelkereteket és nehezíthetik a hitelekhez való hozzáférést. Ilyen helyzetekben pedig a hatás rendszerint regresszív, tehát a rászorultabb háztartások és a kkv-k fognak nehezebben hitelhez jutni, vagy nekik kell az adó aránytalanul nagyobb súlyát viselni.

Az IMF-fel és az unióval való tárgyalásokról elmondta, az EU-ban nem akarnak még egy Görögországot. Ha Magyarország segítséget kér, akkor látni akarják, hogy az ország jobban fog teljesíteni, és a saját lábára fog állni.

Mint kiemelte, nincs értelme mumust csinálni az IMF-ből és az EU-ból, ha valamit nem akarnak elfogadni. Olyan alku, amit a Valutaalappal vagy az EU-val csak politikai érvek mentén lehet megkötni, a piaci szereplők szemében nem ér semmit – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik