Gazdaság

Óriásit zuhant a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1 953 pontos, 11,88 százalékos csökkenéssel, 14 484,10 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 31,6 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. Napi minimumon fejezték be a kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén a vezető papírok. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint a befektetők a magyar piacot kockázatosabbnak látják, ezt árazzák be a részvényekbe.

Ellentmondó információk

A pénzügyi válság következtében fellépő országkockázat miatt a BUX több mint kétszer annyit esett, mint a többi régiós index. Hozzátette: nincs olyan információ, amely ezt alátámasztaná.

Illés László, a QUAESTOR elemzője elmondta, hogy a külföldi sajtóban megjelent hírek rontották a magyar piaci hangulatot. Külföldi lapokban ugyanis olyan információk jelentek meg, hogy Izland után a magyar állam bedőlésére is van esély. A Buda-Cash üzletkötője szerint az sem segített a magyar piacon, hogy a Commerzbank az egyik legkockázatosabbnak nevezte a magyar bankrendszert.

Az elmúlt napokban vezető politikusok, a jegybank elnöke és bankárok is többször hangsúlyozták, hogy a magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat. Illés László elmondta, hogy az elmúlt napokban elsősorban technikai okok miatt emelkedtek az indexek, de szerdára elfogytak a vételek. Növelték a pesszimizmust az amerikai és az európai makrogazdasági adatok, illetve az eurózónában kialakult recessziós félelmek.

A Mol és az OTP a fő vesztes

Mindkét szakértő úgy vélte, hogy ha az éjszaka folyamán az amerikai piacon nem történik valamilyen fordulat, csütörtökön folytatódhat az eladói nyomás. A Mol 2095 forinttal, 14,97 százalékkal 11 895 forintra csökkent, 5,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 667 forinttal, 14,99 százalékkal 3784 forintra estek, forgalmuk 18,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 70 forinttal, 9,72 százalékkal 650 forintra gyengült, forgalma 1,8 milliárd forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 2230 forinttal, 6,92 százalékkal 29 990 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 4,6 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 68,6 millió forintos forgalom mellett 810 forinttal, 6,92 százalékkal 10 890 forintra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik