Gazdaság

Mélyponton a GDP

Kamatcsökkentéshez vezethet a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés.

Több mint tízéves mélypontra zuhant az idei második negyedévben a hazai GDP-növekedés üteme: mindössze 1,4 százalékos gyarapodást mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Így az is kérdésessé válik, hogy az éves tempó eléri-e a 2,5 százalékot.

A második negyedéves érték messze elmaradt az elemzők 2,5-2,6 százalékos várakozásaitól. Részletes GDP-adatokkal egyelőre nem szolgált a KSH, így csak gyanítható, hogy a valószínűleg továbbra is erőteljesen növekvő export mellett a belföldi fogyasztás jókora visszaesése fogta vissza a növekedést, s a beruházások eddig is lomha tempója sem kapcsolt gyorsabb fordulatszámra.


Mélyponton a GDP 1

Nem okozott azonban ekkora csalódást a júliusi, 8,4 százalékos infláció, amely 0,2 százalékponttal elmaradt az előző havi értéktől. A nyár közepén az idényáras élelmiszerek ára szokás szerint mérséklődött. Nyugalomra azonban nincs ok, hiszen az elmúlt hetekben szinte kormányzati szinten jelentették be az „elkerülhetetlen” 15-20 százalékos élelmiszerár-növekedést (Figyelő, 2007/32. szám). A júliusi adatok még nem tartalmazzák a rossz termés miatt megugró gabonaárakat, azonban az utóbbi 12 hónap alatt a KSH fogyasztói kosarában szereplő élelmiszerek átlagára így is 10 százalékkal emelkedett. Júliusban az előző év azonos időszakához képest például a liszt csaknem 30 százalékkal, a péksütemények több mint 20 százalékkal, míg a kenyér 19 százalékkal drágult.

A gyenge GDP-adat minden bizonnyal megerősíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának növekedésért aggódó tagjait, s így a kamatcsökkentés irányába mozdulhat el a többség álláspontja. Rátehet erre egy lapáttal az is, hogy júliusban csökkent a maginfláció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik